De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

donderdag 14 mei 2009

WIJ WETEN DAT WE UIT DE DOOD ZIJN OVERGEGAAN

Uit de eerste brief van Johannes 1Joh.3
Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven, omdat we elkaar liefhebben. Wie niet liefheeft blijft in de dood.

In het O.T. staat vaak geschreven: dan blijf je leven, een lang leven, je behoudt het leven. Voor mij was het altijd moeilijk te begrijpen wat het blijven leven nou toch eigenlijk was, want iedereen ging toch dood! Dat iemand hier onsterfelijk kon worden kon toch niet. Toch is het zo, want dood bestaat niet in werkelijkheid, alleen in onze gedachtes. Het ego heeft de macht dit ons te laten denken, m.a.w. de satan. In werkelijkheid bevinden wij ons allemaal in het eeuwige leven. Wij zijn geschapen naar Gods gelijkenis en God is eeuwig. Het gaat er om dat wij verlost worden van deze gedachtes waaraan wij gehecht zijn, het zijn gedachtes die niet van God zijn. De gedachtes dat wij eerst moeten 'sterven' om verlost te worden is een grote leugen van het ego of satan. Juist het omgekeerde is de waarheid, Hier en Nu kunnen wij het Eeuwige Leven binnengaan. Hier zijn wij in het Eeuwige Leven, als wij maar ontwaken. Dat is alles, dan zien wij dat we Eeuwig zijn, wij zien ons Thuis, ons Koninkrijk, maar het ego geeft zich zomaar niet gewonnen. Het blijft onverbiddelijk voor God staan en denkt dat hij de plaats van God verovert heeft. Onze overgave aan God, Hij die alles overwint en ons vooruit gaat in deze strijd en zich bevindt in Zijn Zoon die in ons aanwezig is, is de enige die ons hier van kan verlossen door het te vernietigen. Het is de strijd in het O.T die in vele verhalen beschreven wordt in de oorlogen tegen de vijand. Het is de symbolische betekenis van onze innerlijke strijd tegen onze innerlijke vijand het ego. God gaat altijd met ons mee, Hij gaat voor ons uit. De liefde,de onvoorwaardelijke liefde, geeft ons het Eeuwige Leven. Deze Liefde is de bron waarmee je verbonden bent met het Eeuwige Leven. Zodra je deze liefde niet hebt snijd je, je zelf los van "De Bron" en ben je als het ware 'dood' en zul je zeker ‘sterven’. Je put niet meer uit de bron van het Levende water, wat in werkelijkheid licht is. Je bent niet echt dood want dat kan absoluut niet, maar je bent niet met je bewustzijn in het Eeuwige Leven. Juist elkaar onvoorwaardelijk liefhebben geeft Eeuwig Leven. Maar het is goed om even stil te staan bij het begrip; “onvoorwaardelijk” of "onverdeeld" zoals Jezus het bij Mattheus zegt. Onvoorwaardelijk lief hebben, geeft de verlossing, onvoorwaardelijk is zonder ego, houden van alles en iedereen, zonder voorkeur of afkeur, zonder voorwaarde dus. Nogmaals het Eeuwige Leven hebben we allemaal, maar dit bewustzijn houden we tegen door onze voorkeuren of afkeuren, die het ego in stand houdt.
Zo liefhebben is ook in een staat van verzoenig zijn, het is een automatisch vergevingsproces wat gaat werken.


Mt.19 16 Toen kwam er iemand naar Hem toe die zei: ‘Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwig leven te krijgen?’ Maar Hij zei: ‘Waarom stelt u Mij die vraag over het goede? Eén is er goed. Als u het leven wilt binnengaan, houd u dan aan de geboden.’‘Welke,’ vroeg hij.Jezus zei daarop:‘Niet doden, geen echtbreuk plegen, niet stelen, niet vals getuigen, uw vader en uw moeder eren, en uw naaste beminnen als uzelf.’ De jongeman antwoordde Hem: ‘Aan dat alles heb ik mij gehouden. Wat ontbreekt mij nog?’ Jezus zei: ‘Als u ONVERDEELD goed wilt zijn, ga dan uw bezit verkopen en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel. Kom dan terug om Mij te volgen.

Dit stukje uit Mattheus geeft aan dat alleen de geboden onderhouden niet genoeg is. Het belangrijkste is het onvoorwaardelijk, liefhebben. De betekenis is een beetje moeilijk aan ons overgedragen, door onbegrip en de vele vertalingen en veranderingen die de Schrift onderging. Verkoop u innerlijke voorkeuren of afkeuren, met m.a.w. heb geen oordeel meer. Jezus zegt hier: als u "onverdeeld" goed wilt zijn, daar gaat het om onverdeeld is onvoorwaardelijk, allemaal gelijk als èèn. Het lijkt haast onmogelijk en toch is het nodig en haalbaar met de enige die dit voor ons kan doen, de Heilige Geest de Zoon in ons. Dat vraagt inderdaad dat je alles weggeeft of verkoopt, je hele zelf. Wanneer je helemaal leeg bent, alles verkocht hebt, ben je èèn met de Vader. Geef alles aan de armen, wil niet zeggen dat je,je bezittingen weg moet geven, geef je liefde weg, geef je zelf weg, geef je leven.
Maar de man tegen wie Jezus het zij begreep het niet, net zo als wij het helaas nog niet begrijpen. Wie van ons zou het kunnen begrijpen, zij die het begrijpen en er naar leven, ervaren het Eeuwige Leven...Hier en Nu ...

De Psalmen 119, 112
Ik heb mijn hart aan uw wetten verpand, ik zal ernaar leven voor altijd en eeuwig.

Wijsheid 5, 15
De rechtvaardigen echter Leven Eeuwig; zij vinden hun loon bij de Heer en de Allerhoogste zorgt voor hen.

Rechtvaardigheid heeft bij God een andere betekenis als bij ons.
Rechtvaardigheid is als je, je leven voor de ander kunt geven.
Een brood voor je kind stelen als het anders sterft van de honger is rechtvaardig, je geeft je leven voor de ander, je kind, bij God zijn wij allen Zijn kind.












0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage