De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 10 mei 2009

TERUG KEER NAAR DE HEER

Terug keer naar de Heer.

Dt. 30 De heer uw God zal uw hart en dat van uw nakomelingen besnijden, zodat u Hem zult beminnen met heel uw hart en heel uw ziel en daardoor het leven zult bezitten. Dan zal de heer uw God al deze vervloekingen laten neerkomen op de vijanden en tegenstanders die u achtervolgd hebben. Maar u zult weer gehoor geven aan de heer en alle geboden volbrengen die ik u vandaag geef. De heer uw God zal u rijke voorspoed schenken in alles wat u onderneemt, in de vrucht van uw schoot, in de worp van uw vee en in de opbrengst van uw grond. Want de heer zal er weer vreugde in vinden om u gelukkig te maken, zoals Hij dat ook bij uw voorouders deed. Maar dan moet u aan de heer gehoorzamen en alle geboden en voorschriften onderhouden die in dit wetboek staan opgetekend; dan moet u met heel uw hart en heel uw ziel terugkeren tot de heer uw God.

Tot de Heer terug keren, dat kan door Hèm alleen te beminnen met heel ons hart en heel onze ziel. Als God ons hart besneden heeft, dat Hij besnijdt als wij ons overgeven aan Hem en als wij bidden; “O God schep in mij een zuiver hart, vernieuw mijn Geest, maak hem standvastig” Wij zouden bij wijze van spreken hier een voortdurend, terugkerend gebed van kunnen maken, dan zijn onze gedachten bij God en niet in de wereld, dat is toch wat God bedoelt als Hij tegen Jesaja zegt: Jullie gedachtes zij niet de mijne. Wanneer wij trachten met onze gedachtes enkel bij Hem te zijn zal het Koninkrijk voor ons spoedig zichtbaar zijn, het is zeer nabij, het is hier en Nu . Als het hart geheel besneden is zullen wij het eeuwige Leven bezitten zegt God. Het ego hart of het hart van steen moet los gesneden worden van het levende hart, het stenen hart heeft zicht vast gehecht om daar de ‘krachten’ te stelen voor zijn eigen belangen. Helaas is ook; “God allèèn beminnen” niet ten volle begrepen, zolang wij nog twee heren blijven dienen, wat wil zeggen, ook nog met het ego leven, beminnen wij de Heer niet alleen. Zolang wij de wereld nog belangrijk vinden en er waarde aan hechten is er geen eenheid. En zoals iedereen begrijpen zal, is het een onmogelijke taak voor het ego om de Heer lief te hebben. Het ego zal het dan ook niet accepteren met het gevolg dat het met zijn z.g. ‘logische’ verklaringen het allemaal onzin of zelfs leugens vindt.

Dt .30 De geboden die ik u vandaag geef, zijn niet te zwaar voor u en zij liggen niet buiten uw bereik. Ze zijn niet in de hemel en u hoeft niet te zeggen: “Wie zal naar de hemel gaan om ze voor ons te halen en ze ons te laten horen, zodat wij ze kunnen volbrengen?” Ze zijn niet overzee en u hoeft niet te zeggen: “Wie zal de zee oversteken om ze voor ons te halen en ze ons te laten horen, zodat wij ze kunnen volbrengen?” Nee, het woord is dicht bij u, in uw mond en in uw hart. U kunt het dus volbrengen.

Dit vers klinkt zo liefdevol, bemoedigend en troostend, dat je al helemaal gerust gesteld bent en uit dankbaarheid zo in Zijn armen zou willen vallen. Als we dachten dat het allemaal moeilijk zou zijn, zullen we bij het lezen van dit Woord al Zijn Liefde en kracht voelen. Hij vraagt alleen maar; Hem te aanbidden, Hem alleen, oh’ als we dit eens echt konden bevatten wat het wil zeggen; “Hem alleen lief te hebben” Hem alleen beminnen met heel ons hart en heel onze ziel. Ik denk dat we het een beetje te licht oppakken wat het zeggen wil Hem alleen aanbidden. God schreeuwt het als het ware van de daken in de eerste delen van Deuteronomium. Het Woord is zo dichtbij, het Woord is zo iets Heiligs, het is Gods Heilige Naam, het is Zijn Aanwezigheid, het is als Zijn rechterarm. God spreekt niet alleen tegen Zijn volk in de Bijbel, het volk in de Bijbel zijn wij, daar spreekt Hij tegen, voor ieder persoonlijk is Zijn Woord.

Dt 30 15 Ik houd u vandaag leven en geluk voor, maar ook dood en ongeluk.

Ik houd u vandaag, dit “vandaag” is ook heden ten dage voor ons geldig, het geldt voor de tijd hier in deze wereld, elk moment kunnen wij kiezen wat God ons voor houdt. Wij kunnen kiezen tussen (eeuwig)leven en geluk en tussen dood en ongeluk. Dood en ongeluk klinkt misschien heel beangstigend, maar in feite leven we allemaal nog met de dood en ongeluk, het is niet om bang voor te zijn het is de ballingschap waar het ego ons in houdt, niets zal het nalaten om ons met angst te vervullen. Maar zoals God hierboven zegt,: Het Woord is dicht bij u, in uw mond en in uw hart, dan vallen toch alle lasten van je af, het Woord is Zijn Heilige Naam het is Zijn Aanwezigheid.

Durven wij te kijken naar wat ons angstig of verdrietig maakt, zoals Mozes het zei,om naar de slang te kijken zullen we iets heel anders zien, we zien het wezenlijke wat er achter schuilt, het is als een boodschap, het drukt iets uit. Daarom moeten wij ons concentreren op het onzichtbare, en accepteren wat ons ‘overkomt’ door acceptatie, kijken of vergeven het heeft allemaal dezelfde betekenis, keert het altijd ten goede verdriet wordt blijdschap. Hier in deze wereld kun je kiezen voor Zijn Koninkrijk of voor een leven in een vreemd land, deze wereld is het vreemde land, want het is niet ons thuis. De opzet van de Bijbel is dat wij, Gods volk, terugkeren naar God of de vlucht uit Egypte. (vlucht uit het ego) De Naam Abraham betekent; “keer om, terug naar God” Dit alles kwam Jezus ons vertellen, het was Zijn Leer. Hij wist dat de Heerlijkheid van Zijn Heilige Naam die Hij voor de mens had geschapen hier aanwezig was maar zij wisten het niet.

Sir. 42,16 De zon ziet lichtend op alles neer en het werk van de Heer is vol van Zijn Heerlijkheid.

Uit immense Liefde voor Zijn Vader, die in elke Zoon van God aanwezig is was het voor Hem geen offer meer Zijn leven te geven om het te behouden, voor ons allemaal. Zo als het ook voor ons geen offer of strijd hoeft te zijn deze wereld of te wel het ego te overwinnen.

Dt. 20,4 De Heer u God, gaat met u mee, Hij is het die de strijd voor u voert, Hij schenkt u de overwinning.

Heb Hem alleen lief en volg Christus.

Joh. 4,34 Maar Jezus zei: Mijn voedsel is; de wil doen van Hem die mij gezonden heeft en Zijn werk voltooien
Moge het ook ons voedsel zijn Heer.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage