De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

woensdag 29 april 2009

GELUKKIG DIE NEDERIG VAN HART ZIJN

Mt. 5,3
Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

Gelukkig wie nederig van hart zijn. Het nederig zijn heeft bij God een andere betekenis als wij mensen er aan hebben gegeven. Het is met al Gods Woorden zo, de duisternis (ons lichaam) heeft het niet begrepen. Wij mensen hebben er een andere betekenis aangegeven als dat God bedoeld heeft. Wij interpreteren alles vanuit het verstand of hoofd, en het hoofd is de plaats waar God zetelt, in ons hart zetelt Zijn Heilige Naam. Daar bevindt zich het huis of tempel dat Salomo voor Zijn Naam liet bouwen.
De Heilige Naam van de Heer is JHWH door deze vier letters is de hele Schepping geschapen en uitgebreid.

2 Kron. 2,3 Nu heb ik besloten een huis ter ere van de Naam van de Heer van mijn God te bouwen. Wie is bij machte een huis voor Hem te bouwen? De hemel en de hemel der hemelen kunnen Hem niet bevatten. Hoe zou ik een dan een huis voor Hem kunnen bouwen.

Doordat wij zelf, of vanuit het hoofd redeneren krijgen we deze verdraaide betekenissen van het Woord. Nederig zijn, is afdalen vanuit het hoofd naar het hart, het is een nederdalen. Vanuit het hoofd regeert de hoogmoed en het zelf denken, denken zonder God. Ook aan het woord hoogmoed hebben wij een eigen interpretatie gegeven als wat het eigenlijk betekent. Het gemoed zit te hoog het zit in het hoofd in plaats van in het hart, en dat is toch bijna bij een ieder van ons nog. Vinden wij veel mensen niet hoogmoedig, doch als je het zo bekijkt zijn wij het nog allemaal. In het O.T. staat dat het hoofd aan God gewijd is. Het Koninkrijk is voor de nederige van hart, het koninkrijk is op heel de aarde verspreid zegt Jezus, alleen de mensen zien het niet. Dat komt omdat zij nog kijken met ogen die niet zien. God spreekt vaak door de profeten over ogen die niet zien. Ook Jezus genas ‘blinde’. Wanneer je geleerd hebt vanuit het hart te leven met onvoorwaardelijke vergeving ben je nederig en zal voor jou het koninkrijk der hemelen er zijn, want het is "hier en nu" het is heel nabij. Het voorhangsel of de sluier van de duistere illusie dient te worden opgetrokken. Dan gaan onze geestelijke ogen ontwaken waar we het wezenlijke achter de dingen mee zien, Gods wereld. Vanuit het hoofd regeert altijd het ego, vanuit het hart is het Christus Zelf, of Zijn Heilige Naam die ons leidt.

Psalm 51,12 God schep in mij een zuiver hart, vernieuw mijn geest, maak hem standvastig. Verstoot mij niet, weg van Uw gelaat, neem Uw Heilige Geest niet weg van mij. Heer geef mij de vreugde van Uw verlossing sterk mij met Uw grootmoedige Geest.

Het is deze Heilige Geest die de nederige van hart komt binnen stromen. Een nederig hart schept ruimte voor de Heilige Geest en de armzalige geest die met het hoofd denkt wordt vernieuwt.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage