De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

donderdag 7 mei 2009

GEDENK DE HEER

Dt. 8 Gedenk de Heer
Alle geboden die ik u heden voorhoud, moet u nauwgezet volbrengen. Dan zult u leven, talrijk worden en bezit gaan nemen van het land dat de heer uw vaderen onder ede beloofd heeft. Blijf
denken aan heel die tocht van veertig jaar die de heer uw God u in de woestijn heeft laten maken. Hij heeft u toen vernederd en op de proef gesteld om uw gezindheid te leren kennen: Hij wilde zien of u zijn geboden zou onderhouden of niet. Hij heeft u vernederd en u honger laten lijden, maar u ook het manna te eten gegeven dat u noch uw vaderen ooit hadden gezien. Hij wilde u daardoor laten beseffen dat de mens niet leeft van brood alleen, maar van alles wat uit de mond van de heer komt. De kleren aan uw lichaam zijn niet versleten en uw voeten zijn niet gezwollen, al die veertig jaar. Besef dat de heer uw God u heeft opgevoed zoals een man zijn eigen zoon opvoedt, en dat u de geboden van de heer uw God moet onderhouden door zijn wegen te gaan en Hem te vrezen. Voorwaar, de heer uw God brengt u in een heerlijk land, een land met beken vol water, met bronnen en stromen die op de bergen en in de dalen ontspringen, een land met tarwe, gerst, wijnstokken, vijgen en granaatappels, een land met vette olijven en honing, een land waar u niet zuinig hoeft te zijn met brood en waar het u aan niets ontbreekt, een land waar ijzer zit in het gesteente en waar men koper delft uit de bergen. Maar als u daar volop te eten hebt, prijs dan de heer uw God om het heerlijke land dat Hij u schonk. Zorg dat u de heer uw God niet vergeet, en zijn geboden, voorschriften en bepalingen, die ik u vandaag opleg, niet vergeet na te leven. En wanneer u volop gegeten hebt, mooie huizen hebt gebouwd, veel runderen en schapen krijgt, uw zilver en goud zich ophoopt, zodat al uw bezittingen toenemen, laat dan uw hart niet hoogmoedig worden, zodat u de heer uw God vergeet, die u uit Egypte, dat slavenhuis, heeft geleid, die u door die grote en verschrikkelijke woestijn heeft gevoerd, vol giftige slangen en schorpioenen, door dat dorstige land zonder water, die uit de keiharde rots water voor u liet ontspringen, en u in de woestijn het manna te eten gaf, dat uw vaderen nooit hadden gezien. Hij heeft u vernederd en op de proef gesteld, om u ten slotte wel te doen. En mocht de gedachte bij u opkomen: “Met mijn eigen kracht en met mijn sterke hand heb ik deze rijkdom verworven”, bedenk dan dat het de heer uw God is die u kracht geeft om rijkdom te verwerven, omdat Hij zich tot op de dag van vandaag aan het verbond houdt, dat Hij uw vaderen onder ede heeft beloofd. En als u de heer uw God vergeet, achter andere goden aanloopt, hen vereert en u voor hen neerbuigt, dan verzeker ik u heden dat u zult omkomen. Zoals de heer de volken voor u heeft doen omkomen, zo zult ook u omkomen, omdat u niet naar de heer uw God hebt geluisterd.

Dt. 8 Het is wel een erg lange Bijbelspot vandaag, maar ik kan er helaas niets tussen uit halen, daar het anders de schitterende boodschap te kort zou doen. Het is alsof een liefdevolle en zorgzame Vader die weet wat zijn kinderen te wachten staat als ze Hem vergeten, en Hèm niet alleen aanbidden. Hem alleen aanbidden, en niet de afgoden van de wereld achterna lopen, dan heb je twee heren lief zegt Jezus. Hij heeft ons honger laten lijden, een verlangen zo groot naar Zijn Aanwezigheid, onze kleren zullen nooit verslijten en voeten zullen nooit gezwollen raken, omdat Hij al die tijd voor ons zorgt en ons draagt. Het heerlijke land waar Mozes ons naar toe zal leiden, daar is Mozes onze innerlijke Messias, Mozes die de Christuskracht in zich draagt. Zoals een Vader zijn Zoon opvoedt zo zal de Heer het ook doen. Jezus leerde ons dit allemaal, ook hier is de Heer onze Vader. Nauwgezet moet u de geboden volbrengen, de wet volbrengen heeft niets met voorschriften te maken maar alles met de tien geboden, deze zijn alleen afkomstig van God de voorschriften zijn van Mozes, De tien geboden omvatten de gehele schrift, ook Jezus wist dit natuurlijk. Voorschriften zijn bepalingen om je aan te houden om te overleven in het kamp. De tien geboden omvatten de gehele Schrift om je in het Koninkrijk te kunnen vestigen. Jezus wist dit alles en kwam om onze ogen te openen, wij zullen Hem dienen en Hem na volgen zoals Hij de Vader lief had en Zijn Liefde openbaarde.

Mt. 5, 18
Want ik verzeker jullie; eer hemel en aarde vergaan, zal er niet èèn punt of komma van de wet voor het allemaal gebeurd zal zijn. in het Koninkrijk afgaan.

Jezus bedoelt hier het gehele O.T Hij kende het Woord. Het Woord is een wonder, uit haar is de Schepping tot stand gekomen, het Woord is ook de Naam van de Heer. Als er een punt of komma uit zou ontbreken was zou er geen orde of harmonie zijn en geen voltooiing in de Schepping. Blijf de tocht herdenken van veertig jaar. Veertig jaar heeft niets van doen met het optellen als zodanig maar het heeft te maken met een meten van de tijd. Veertig is bijna eindeloos. Exodus stelt ook nog steeds onze levenstocht in de woestijn voor. Hij heeft ons vernederd, ons onze plaats gewezen, wij moeten niet op Zijn troon gaan zitten in het hoofd, maar ons neder laten dalen naar het hart, waar God met ons denkt en voor ons denkt. In het hoofd zitten doet het ego, of in de Bijbel ook wel symbolisch het ‘dier' genoemd, niets slechts van het dier wordt bedoelt in tegendeel, maar het dier leeft enkel om te overleven en dat is wat bij ons moet worden vernietigd of geofferd, het 'ik' moet geofferd worden, vandaar de dieren die geofferd moeten worden ook weer zo’n verkeerd begrepen begrip, om dieren te doden. Het Woord is van een andere orde, het is niet van deze wereld en kan daarom met het verstand niet begrepen worden het heeft gewoon het vermogen er niet voor. Het is een innerlijk weten, het Woord bevind zich in het hart. (de ark in de tempel ) Hoogmoed vind plaats als wij zelf denken dat vanuit het hoofd geschiedt. Als wij God zijn vergeten zullen wij al snel denken dat wij alles zèlf verdient en gemaakt hebben. God zegt: Als u de Heer u God vergeet door andere goden achterna te lopen en het verbond daardoor schendt met Mij en u dus een verbond met de wereld (afgoden) sluit, zul je zeker omkomen, en dat is de boodschap waar God voor wil waarschuwen, je zult omkomen en dat doe je alleen als je naar het ‘dodenrijk’ (onze wereld) gestuurd wordt daar is de plaats waar de mens ´sterft´ je zult je niet in dit Koninkrijk kunnen vestigen, waar je dus geen lang of eeuwig leven zult hebben. In dit Koninkrijk ontspringen de bronnen van stromend levend water. Het eeuwige leven of het Koninkrijk kun je ook weer verspelen zoals je hier leest, dat is ook het geval bij Saul, dat wil zeggen dat wij allemaal het Koninkrijk aan het terug veroveren zijn. ( in onze gedachten) We zijn er al, het is er altijd al geweest. We zagen het niet, de tocht door de woestijn is ook het proces waarin wij ontwaken en onze ogen geopend gaan worden.

Mt. 6,23 Maar als je oog slecht is, zal heel je lichaam duister zijn. Als nu binnenin je het licht duisternis is, hoe erg zal dan de duisternis zijn! Niemand kan twee heren dienen. Want hij zal de een verfoeien en van de ander houden, of zich hechten aan de eerste en de ander verachten.

Onze geest is nog niet standvastig genoeg, daardoor kan rahab, satan of het ego nog de baas zijn. Wat zijn we bang gemaakt, satan is niets meer en niets minder dan het begrip voor de zoon uit het vlees of het ‘dier in ons of gewoon het ego, een energie die uit balans is. In het Hebreeuws heeft lichaam de overeenkomst met vlees en daar valt dan alles onder, sterren, natuur, etc. Het heeft ook de overeenkomst met boodschap, dat is mooi want alles wat we waarnemen drukt iets uit het heeft een boodschap, zoals Jezus zegt, kijk wat voor je is en het zal zich openbaren of zoals de slang door er naar te kijken zal je genezen en (eeuwig) leven. Dit herhaal ik steeds maar weer. Het Woord is dan ook zo ontzagwekkend wonderlijk. Ons vestigen in het Koninkrijk wil zeggen dat we er blijvend willen gaan wonen en dat kan als we zijn geboden maar onderhouden en dat wil alleen zeggen; Hem alleen beminnen aan Hem alleentoegewijd zijn, de wereld loslaten, maak je niet druk over de dag van morgen, elke dag heeft genoeg aan zichzelf.

Luc. 12,13 Leven is meer dan voedsel, lichaam en kleding.

Mt.6,28 Wat maken jullie je zorgen over kleding? Kijk naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld, ze werken niet en weven niet.

Alle verhalen drukken de verlossing uit. Verlossing, het Woord zegt het al, los komen van gehechtheid aan het ego en de wereld. Het is ook Jezus blijde boodschap; Gedenk alleen de Heer, eer Hem, Hij die Mij gezonden heeft.

Mt. 4,10 Daarop zei Jezus tegen hem: Ga weg satan! Want er staat geschreven: “Aanbid de Heer uw God, vereer Hem alleen”.

Misschien is dit een gebed wat zou kunnen helpen het ego te overwinnen. Dt. Is heel bijzonder en Jezus kende natuurlijk ook Gods boodschap in Zijn Woord of verhalen en Zijn wetten om lang (eeuwig) te leven, Hij openbaarde heel Gods Woord door Zijn leven. Het is dan ook niet zo belangrijk Hem aan te nemen, maar wel om in Zijn voetsporen te treden, Hem helemaal te volgen zoals Hij leefde, Hij deed het ons voor. Zoals Hij leefde zullen wij ook dienen te leven, tot het verliezen van ons leven, want wie zijn leven verliest zal het behouden, het heeft te maken met het overwinnen van het ‘ik’ of ego. Ook de overgave van Jezus aan de Vader daar zullen wij Hem in moeten navolgen, Zijn opstanding, Christus in ons oplaten staan. Ook wij dienen ons te laten kruisigen, de zoon uit het vlees, sterven voor je sterft. Het wil gewoon allemaal zeggen, leef alleen met Hem, zonder ego. Je zelf vergeten en leven voor de ander, waar mee bedoelt wordt je helemaal openen voor de ander. De zieken en blinden genezen, enkel door hen als volmaakte Zonen van God te zien, zonder afkeur of voorkeur want dat is oordelen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage