De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 24 mei 2009

WE WETEN DAT DE ZOON VAN GOD GEKOMEN IS

Uit de eerste brief van Johannes 5, 20
We weten dat de Zoon van God gekomen is
en ons inzicht heeft gegeven om de Waarachtige te kennen.
En wij zijn in de Waarachtige,
omdat we in zijn Zoon Jezus Christus zijn.
Hij is de ware God, Hij is het eeuwige leven.

Duidelijker als hier bij Johannes kan het toch niet gezegd worden, dat wij allen èèn zijn met Christus, wij allen zijn Ene Zoon zijn. Wij weten dat Gods Zoon gekomen is, vanaf den beginne was Hij er, en vanaf den beginne zijn wij in Hem en met Hem bij de Vader. Omdat wij eeuwig Zijn, als Zijn Zoon naar Zijn gelijkenis geschapen. Hij is het eeuwige Leven en in deze Waarachtigheid zijn wij, allen tezamen, deze Ene Zoon.
De hele schepping is als beeldspraak het land Israël. In het ene zaadje was de hele schepping, het heden, verleden en eeuwigheid aanwezig, het zaadje was Gods Zoon.
Regelmatig schrijf ik dat wij niet in ons hoofd mogen zitten, of niet vanuit het hoofd dienen te handelen, het is de plaats waar God troont. Het begrip hoogmoedig is beslist hier de betekenis van, zoals nederig de betekenis heeft om vanuit het hart te leven. Ik kan me voostellen dat men niet goed begrijpt hoe je uit het hart moet leven, we zijn zo gehecht en verbonden met het ego dat we dit niet meer weten. Uit het hart leven is een leven vol overgave, je leven geven voor je naaste, je hoofd uitschakelen, geen beelden maken, zoals de keer hier voor beschreven. Het lijkt haast onmogelijk en toch zullen wij hier aan moeten werken om eeuwig te kunnen leven. We zijn eeuwig maar we zijn het ons niet bewust, we ervaren het eeuwige leven niet. In de meditatie kun je dit het beste oefenen hoe het is vanuit het hart er te Zijn. We denken dat ons verstand alles moet doen, dat is de hoogmoed van het ego. We zijn vergeten dat er in het hart een intelligentie aanwezig is, de wijsheid van God spreekt daar en Hij is het die vandaar uit ons in alles voor gaat. Het lijkt een sprookje, maar als je de Bijbel op een heerlijke ontspannen manier leest, en alles met elkaar verbind zie je het. Wij zijn in God en Zijn almacht en Zijn wijsheid kunnen wij zo door ons heen laten stromen. Maar dat laten we niet toe, het ego weet het beter dan God. Elke letter, elk woord zijn krachten van licht, onze schepping is enkel licht. Vanuit deze woorden van de Bijbel is de schepping ontstaan, onze schepping is daar een blauwdruk van. Het leven is ontstaan uit deze woorden. De Bijbel op zich is een wereld van het Woord, waaruit de schepping is ontstaan. In het Hebreeuws heeft: Ark, de betekenis van; "woord" en als je hierover nadenkt, geeft dit weer genoeg stof tot verder nadenken.
Het lichaam betekent in het Hebreeuws, vlees, wat weer verwant is aan: boodschap, en alle woorden die verwantschap hebben met elkaar vormen een mededeling, zij drukken iets uit. Het Woord kwam ons een boodschap brengen, de boodschap dat wij als Zoon allemaal het inzicht hebben om de Waarachtige te kennen. Jezus kende de Vader en kwam ons dit goede nieuws brengen, dat wij allen als zonen van de Vader dit inzicht hebben. Kijk hoe wij hier rond dwalen als verloren schapen, wie heeft nu dit inzicht? Wie weet nu dat Hij een Zoon van God is? Jezus zelf zei het ons. Staat er niet geschreven:

Ps. 82,6 Ieder van jullie is een Zoon van de Allerhoogste.

Zien we of ondervinden we dan niet aan den lijve dat we nog altijd in ballingschap verkeren? Wanneer zullen wij ontwaken? Wij zijn nog altijd een hardnekkig volk, dat niet wil zien en horen. Jezus kwam het ons vertellen, maar Zijn helder bronwater is in kapotte regenbakken terecht gekomen. Zo vast zitten we hier in de grip van de draak die zijn macht aan het beest gegeven heeft.

Apk. 13,2 De draak droeg zijn kracht en heerschappij aan het beest over. Vol bewondering ging de hele wereld achter het beest aan.

Toen ik dit las dacht ik, dit moet de symbolische betekenis zijn van het dier in ons. In het Joodse gedachtegoed gaat het om het ‘dier’ in ons en dat kunnen we trouwens ook verder in de Bijbel vinden. Loopt niet nog steeds de hele wereld het dier (ego) achterna. Alles gaat over ons innerlijk, de stier bij Mozes heeft ook de betekenis dat het dier in de mens de heerschappij had overgenomen toen Mozes lang weg bleef, en zo is het nog steeds. Wat is het een mengelmoes geworden, Gods Woord zoals wij het zijn gaan lezen. Je kunt overduidelijk lezen dat het dier, het ego in ons is wat geofferd dient te worden en niet de dieren hier op aarde. Het dier in ons en het dier hier op aarde heeft niets met elkaar gemeen. Het begrip ‘dier’ ‘ in ons is symbolische betekenis voor het lagere in ons. De dieren hier zijn van God, en het gebod; “Gij zult niet doden” geldt ook voor het dierenrijk. Om in leven te blijven hebben we ze niet nodig. We leven perslot van rekening niet om te eten, maar we eten om te leven.
God heeft zeven dingen die Hij verfoeit, èèn gruwel daarvan is:

Spr. 6, 17 Handen die onschuldig bloed vergieten.

De dieren die gegeten worden uit de schappen van de winkel, of van waar dan ook, daar is onschuldig bloed voor vergoten, de mens denkt daar totaal geen schuld aan te hebben, hieruit blijkt toch duidelijk hoe blind we nog zijn. Maar zegt het ego, blijf de Bijbel maar lekker lezen zoals de kerken het jullie geleerd hebben, slaap maar verder, want als je wakker wordt, is er angst voor God, want niemand durft naar binnen te kijken. Oh, wat zouden we toch niet allemaal moeten opgeven als we Hem daar zouden ontmoeten? We blijven liever in de roes, van het aardse genieten en denken dat dit God verheugd, in werkelijkheid geniet de afgod, het is een genieten van het ego. Genieten heeft bij God een andere betekenis als bij ons. Het aanbod van de wereld om te genieten is anders dan het aanbod wat God geeft om te genieten. Hoe kortzichtig zijn onze gedachten, kunnen we dan niet meer Zelf denken? Nee het ego denkt, God zegt:

Jesaja 55,8 Want jullie gedachten zijn niet Mijn gedachten.

Handelingen 28, 27
Volkomen terecht heeft de Heilige Geest bij monde van de profeet Jesaja tegen Uw voorouders gezegd. Ga naar dat volk en zeg: ‘Jullie zullen goed luisteren maar niets begrijpen, en jullie zullen goed kijken maar geen inzicht hebben. Want het hart van dit volk is afgestompt, hun oren zijn doof en hun ogen houden zij gesloten. Met hun ogen willen zij niets zien, met hun oren niets horen, met hun hart niets begrijpen. Want anders zouden ze tot inkeer komen en zou Ik hen genezen.

Denk niet dat inkeer enkel alleen te maken heeft met in Hem geloven, dat zijn alleen maar mooie woorden. Hem volgen door onvoorwaardelijke alles omvattend liefde, je leven willen geven voor al wat leeft.








Uit de eerste brief van Johannes 5, 20

We weten dat de Zoon van God gekomen is
en ons inzicht heeft gegeven om de Waarachtige te kennen.
En wij zijn in de Waarachtige,
omdat we in zijn Zoon Jezus Christus zijn.
Hij is de ware God, Hij is het eeuwige leven.


Duidelijker als hier bij Johannes kan het toch niet gezegd worden, dat wij allen een zijn met Christus, wij allen zijn Ene Zoon zijn. Wij weten dat Gods Zoon gekomen is, vanaf den beginne was Hij er, en vanaf den beginne zijn wij in Hem en met Hem in de Vader. Omdat wij eeuwig Zijn, als Zijn Zoon naar Zijn gelijkenis geschapen. Hij is het eeuwige Leven en in deze Waarachtigheid zijn wij, allen tezamen, Zijn Ene Zoon.
De hele schepping is als beeldspraak het land Israël. In het ene zaadje was de hele schepping, het heden, verleden en eeuwigheid aanwezig, het zaadje was Gods Zoon.

Regelmatig schrijf ik dat wij niet in ons hoofd mogen zitten, of niet vanuit het hoofd dienen te handelen, het is de plaats waar God troont. Het begrip hoogmoedig is beslist hier de betekenis van. Zoals nederig de betekenis heeft om vanuit het hart te leven. Ik kan me voostellen dat men niet goed begrijpt hoe je uit het hart moet leven, we zijn zo gehecht en verbonden met het ego dat we dit niet meer weten. Uit het hart leven is een leven vol overgave, je leven geven voor je naaste, je hoofd uitschakelen, geen beelden maken, zoals de keer hier voor beschreven. Het lijkt haast onmogelijk en toch zullen wij hier aan moeten werken om eeuwig te kunnen leven. We zijn eeuwig maar we zijn het ons niet bewust, we ervaren het eeuwige leven niet. In de meditatie kun je dit het beste oefenen hoe het is vanuit het hart er te Zijn. We denken dat ons verstand alles moet doen, dat is de hoogmoed van het ego. We zijn vergeten dat er in het hart een intelligentie aanwezig is, de wijsheid van God spreekt daar en Hij is het die vandaar uit ons in alles voor gaat. Het lijkt een sprookje, maar als je de Bijbel op een heerlijke ontspannen manier leest, en alles met elkaar verbind zie je het. Wij zijn in God en Zijn almacht en Zijn wijsheid kunnen wij zo door ons heen laten stromen. Maar dat laten we niet toe, het ego weet het beter dan God.
We mogen ons niet vast pinnen aan de verhalen alsof ze echt gebeurd zijn, elke letter, elk woord zijn krachten van licht, onze schepping is enkel licht. Vanuit deze woorden van de Bijbel is de schepping ontstaan, onze schepping is daar een blauwdruk van. Het leven is ontstaan uit deze woorden. De Bijbel is de schepping, haar verhalen leven nog steeds, de bijbel op zich is een wereld van het Woord, waaruit de schepping is ontstaan. In het Hebreeuws heeft Ark de betekenis van; “woord” en als je hierover nadenkt, geeft dit weer genoeg stof tot nadenken.
Het lichaam betekent in het Hebreeuws, vlees, wat weer verwant is aan, boodschap, en alle woorden die verwantschap hebben in het Hebreeuws hebben gezamenlijk een mededeling. Het Woord kwam ons een boodschap brengen, de boodschap dat wij als Zoon allemaal het inzicht hebben om de Waarachtige te kennen. Jezus kende de Vader en kwam ons de boodschap brengen dat wij als zonen van de Vader allemaal dit inzicht hebben, daar het in ons als kind van God is meegegeven, maar we zijn het vergeten. Gods Zoon heeft het inzicht in zich, de Waarachtige te kennen. Kijk hoe wij hier rond dwalen als verloren schapen, wie heeft nu dit inzicht? Wie weet nu dat Hij een Zoon van God is? Jezus zelf zei het ons. Staat er niet geschreven:

Ps. 82,6 Ieder van jullie is een Zoon van de Allerhoogste!.

Zien we of ondervinden we dan niet aan den lijve dat we nog altijd in ballingschap verkeren? Wanneer zullen wij ontwaken? Wij zijn nog altijd een hardnekkig volk, dat niet wil zien en horen. Jezus kwam het ons vertellen, maar Zijn helder bronwater is in kapotte regenbakken terecht gekomen. Zo vast zitten we hier in de grip van de draak die zijn macht aan het beest gegeven heeft.

Apk. 13,2 De draak droeg zijn kracht en heerschappij aan het beest over. Vol bewondering ging de hele wereld achter het beest aan.



Toen ik dit las dacht ik, dit moet de symbolische betekenis zijn van het dier in ons. In het Joodse gedachtegoed gaat het om het ‘dier’ in ons en dat kunnen we trouwens ook verder in de Bijbel vinden. Loopt niet nog steeds de hele wereld het dier (ego) achterna. Alles gaat over ons innerlijk, de stier bij Mozes heeft ook de betekenis dat het dier in de mens de heerschappij had overgenomen toen Mozes lang weg bleef, en zo is het nog steeds. Wat is het een mengelmoes geworden, Gods Woord zoals wij het zijn gaan lezen. Je kunt overduidelijk lezen dat het, het dier het ego in ons is wat geofferd dient te worden en niet de dieren hier op aarde. Het dier in ons en het dier hier op aarde heeft niets met elkaar gemeen. Het begrip ‘dier’ ‘ in ons is symbolische betekenis voor het lagere in ons. De dieren hier zijn van God, en het gebod; “Gij zult niet doden” geldt ook voor het dierenrijk. Om in leven te blijven hebben we ze niet nodig. We leven perslot van rekening niet om te eten, we eten om te leven, weer zo´n truc van het ego. God heeft zeven dingen die Hij verfoeit, èèn gruwel daarvan is:

Spr. 6, 17 Handen die onschuldig bloed vergieten.

De dieren die gegeten worden uit de schappen van de winkel, of waar vandaan dan ook, daar is onschuldig bloed voor vergoten, de mens denkt daar totaal geen schuld aan te hebben, hieruit blijkt toch duidelijk hoe blind we nog zijn. Maar zegt het ego, blijf de Bijbel maar lekker lezen zoals de kerken het jullie geleerd hebben, slaap maar verder, want als je wakker wordt, is er angst voor God, want niemand durft naar binnen te kijken. Oh, wat zouden we toch niet allemaal moeten opgeven als we Hem daar zouden ontmoeten? We blijven liever in de roes, van het aardse genieten en denken dat dit God verheugd, in werkelijkheid geniet de afgod, het is een genieten van het ego. Genieten heeft bij God een andere betekenis als bij ons. Het aanbod van de wereld om te genieten is anders dan het aanbod wat God geeft om te genieten. Het wereldse genieten is juist om je bij God weg te houden. De genieting die God je aanbiedt is een hemels genieten, wat geen overeenkomst heeft met het werledse genieten, zoals onder andere het genieten van dieren eten, en geloof me, er kleeft onschuldig bloed aan je handen.

Handelingen 28, 27
Volkomen terecht heeft de Heilige Geest bij monde van de profeet Jesaja tegen Uw voorouders gezegd. Ga naar dat volk en zeg: ‘Jullie zullen goed luisteren maar niets begrijpen, en jullie zullen goed kijken maar geen inzicht hebben. Want het hart van dit volk is afgestompt, hun oren zijn doof en hun ogen houden zij gesloten. Met hun ogen willen zij niets zien, met hun oren niets horen, met hun hart niets begrijpen. Want anders zouden ze tot inkeer komen en zou Ik hen genezen.

Denk niet dat inkeer enkel alleen te maken heeft met in Hem geloven, dat zijn alleen mooie woorden. Hem navolgen is, God willen ontmoeten, door onvoorwaardelijk lief te hebben, je leven willen geven voor alles wat God geschapen heeft.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage