De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

donderdag 23 april 2009

DE VADER HEEFT DE ZOON LIEF

Joh 3, 31 Jezus sprak tot Nikodemus:'Hij die van boven komt staat boven allen, wie uit de aarde voortkomt is aards en spreekt de taal van de aarde. Hij die uit de hemel komt en boven allen staat, getuigt van wat Hij gezien en gehoord heeft, en toch wordt zijn getuigenis door niemand aanvaard. Wie zijn getuigenis wel aanvaardt, bevestigt daarmee dat God betrouwbaar is. Hij die door God gezonden is, spreekt de woorden van God, en God schenkt de Geest in overvloed. De Vader heeft de Zoon lief en heeft alle macht aan Hem overgedragen.Wie in de Zoon gelooft heeft eeuwig leven, wie de Zoon niet wil gehoorzamen zal dat leven niet kennen; integendeel, Gods toorn blijft op hem rusten.’

Jezus die ons uit het O.T. leerde zoals de boodschap van God bedoeld was, haalt hier weer de grote alomvattende wijsheid van het O.T. naar voren. De Zoon uit God geboren en het lichaam wat uit de man geboren is. Volgens mij is dit door weinig mensen echt begrepen. Ieder mens en al wat God geschapen heeft bestaat uit deze twee tegenstellingen. Wij allen hebben dat wat uit God geboren is in ons. Wij zijn geest zegt Johannes, het lichaam betekent niets, en daar gaat het om. De geest in ons, of het Zelf dat is wat uit God geboren is. God heeft dit in Zijn verhalen symbolisch uitgedrukt. Adam en Kain en Jacob en Esau, Izaak, Ismael bijna elk verhaal in het O.T. gaat over deze twee tegenstellingen, elk sprookje gaat over goed en kwaad en dan wat daar op hoort te volgen is de vergeving. Het is een grote stroom van genade en barmhartigheid die in het Woord van God tot ons komt. Door heel de Bijbel komt deze boodschap tot uiting, het goede (uit God geboren) moet door vergeving het kwade (wat uit vlees is geboren)overwonnen worden. De rechtvaardige hoort bij het volk van Israel, en is een Zoon uit God geboren, maar hier in deze wereld heeft de zoon uit de man geboren, wat hij denkt te zijn de overhand. Wij zijn hier in deze wereld om de onrechtvaardige zoon zich te laten overgeven aan de Zoon van God die wij in werkelijkheid zijn, het is als een overgave aan het Zelf in ons. Doch we kunnen het ook ego noemen, maar niemand weet wat een vreselijke impact dit ego heeft, het is de aanklager, de grote vernietiger die alles kapot en ziek maakt. Het ego of de onechte zoon van God is ook de verrader, die je influistert: jij bent niet Gods zoon, jij bent een zondaar en de schuldige, niet ik. Het verlost zijn van dit verkeerde denken is Gods boodschap, en dat is ook de verlossing die de Bijbel bedoelt en niet bij voorbaat al een plaatsje in de hemel willen bezitten, door (verplichte) goede daden en gebedjes, het gaat veel dieper het moet vanuit het hart komen, je kunt je niet vrijkopen, je kunt je wel vrij laten maken door onvoorwaardelijke vergeving, jezelf vergeven dat je, je niet bewust was dat je in werkelijkheid zijn zoon bent uit Hem geboren. Van dat idee dienen we verlost te worden, wij zijn allen een dienaar van God, wij dienen hier in deze wereld Gods licht en Liefde uit te breiden of wat de zelfde betekenis heeft: “het licht van de Vader openbaren. Wanneer je kunt geloven dat je een Zoon van God bent, ben je verlost.
Het is deze Zoon die God zo lief heeft.

Ps. 82- 6 Ik heb wel gezegd dat jullie goden zijn, ieder van jullie is een zoon van de hoogste.

Wat Jezus ons leerde over Hem zelf was allemaal voor ons bedoelt, maar door onbegrip is er veel verdraaid en zijn er veel eigen gedachtes bij geschreven. In de Evangeliën staat bijna niets van Jezus eigen woorden, weinig woorden van Hem zijn overgebleven en begrepen.
Wat Jezus sprak tegen Nikodemus: “Hij die door God gezonden is spreekt de woorden van God en God schenkt de Geest in overvloed” Wij allen zijn door God gezonden, wij allen hebben het Eeuwige Leven in ons, en ons hier niet van bewust te zijn is de zonde die de Bijbel bedoelt, het is jammer dat we dit niet weten, want hiermee missen we ons doel, en dat is ook de letterlijke betekenis van het woord “zonde”. Als wij eenmaal ontwaakt zijn, en weten dat wij ook een zoon zijn van de allerhoogste, zal de Geest rijkelijk door ons ontvangen kunnen worden, daar de stroom van genade, parousia (Komst ) altijd aanwezig is, maar de zoon uit het vlees geboren het ego, houdt angstvallig en op een zeer geraffineerde wijze de deur voor ons gesloten. Kunnen wij met behulp van de Heilige Geest en Jezus Christus dit overwinnen dan zijn we ontwaakt en kan de Christus in ons eindelijk opstaan. Zolang wij nog geloven dat wij het lichaam zijn in plaats van Geest zal Gods toorn nog op ons rusten, dat wil zeggen, zolang heeft het ego nog alle macht in handen.

Joh 6,63 De Geest maakt levend, het lichaam dient tot niets.

Wie gelooft dat hij een zoon is van de allerhoogste heeft daarmee zijn verlossing bereikt, en tevens het eeuwige leven, hij hoeft niet meer te sterven en alle macht is hem gegeven. Dat staat ons te wachten als wij het ego of de zoon uit vlees geboren overwonnen hebben.

Wijsh. 9,13 Welke mens kent Gods bedoeling? Wie kan doorgronden wat de Heer wil? Armzalig is het denken van sterfelijke mensen, wisselvallig zijn onze overwegingen. Ons vergankelijke lichaam drukt zwaar op de ziel, de aardse tent is een last voor de geest.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage