De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 8 februari 2009

UIT GOD GEBOREN en HETZELVE

Johannes 1
Dit zijn citaten uit de Statenvert.1637 Vond dit interresant omdat bij mij een duidelijker beeld ontstond van de boodschap.
"Hetzelve" en “het uit God geboren zijn”

3 Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.
4 In Hetzelve was het Leven, en het Leven was het Licht der mensen.
5 En het Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft hetzelve niet begrepen.
12 Maar zovelen Hem aangenomen hebben, dien heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven;
13 Welke niet uit den bloede, noch uit den wil des vleses, noch uit den wil des mans, maar uit God geboren zijn.


Eerst het “Uit God geboren zijn”, Er worden verschillende interpretaties aan gegeven, je kunt hier lezen dat het om de Geest gaat. De nadruk wordt gelegd dat niet het lichaam van God is maar de Geest.
Joh 6, 63 “De Geest maakt Levend het lichaam (vlees) dient tot niets “ NBV
Het is de Geest die leven geeft, de tekst zelf zegt het al, Zij die Hem hebben aangenomen zijn zij die weten dat niet het vlees of het bloed leeft maar de Geest in hen. (Hetzelve)
Niet het lichaam is uit God geboren, maar de Geest is uit God geboren, het is het innerlijk van de mens waar zich zijn ware identiteit bevindt, Zijn Kind.
Wanneer wij ons bewust geworden zijn wie wij in werkelijkheid zijn en er èèn mee zijn geworden, door ons totaal aan Hetzelve over te geven, kun je symbolisch spreken over "üit God geboren zijn", ons bewust geworden zijn dat wij Geest zijn en geen lichaam.
De Geest die wij zijn is dàt, wat uit God geboren is, het lichaam is niet uit God geboren, want dat komt van de man en is van vlees en bloed.

Het bijzondere van 3, 4 en 5 is dat er geschreven staat: ”Hetzelve” in plaats van; “in Hem”. Het is bekend dat God Zich Zelf gaf of beter vertaald: “Zijn Zelf of Zijn Leven” Het Zelf is bij ons mensen ook een begrip van iets wat binnen in ons bestaat, het ware Ik.
Door de vertaling van “in Hem” voor “Hetzelve” is er wel een ander beeld ontstaan, de tekst van de Statenvet. 1637 is toch oorspronkelijker denk ik, meer de kern van de boodschap.
Hetzelf bij ons is het Goddelijke in ons, het is DAT wat God gaf.
Het is onze taak Hetzelf uit te breiden, zoals God Zich Zelf uitbreidde. Hetzelf is Het Leven (de Geest) het Licht of Liefde, het is ook onze taak om het uit te breiden. Het is een boodschap met een diepe betekenis wat; "Het Leven betreft"
Joh. 12, 25 “Wie zijn leven lief heeft, verliest het; maar wie zijn leven prijsgeeft in deze wereld, zal het behouden voor het eeuwig leven.” Het Leven prijsgeven dienen we te verstaan als het Leven (Liefde) uitbreiden.

Joh.5,26
"Want gelijk de Vader het Leven heeft in Zichzelve, alzo heeft Hij ook den Zoon het Leven gegeven"
"Hebben wij niet allen het leven gekregen?

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage