De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

donderdag 15 januari 2009

LUISTER VANDAAG NAAR ZIJN STEM

Psalm 95, 6-11
Luister vandaag naar de stem van de Heer.
Ga binnen, laten wij buigen in aanbidding,
knielen voor de Heer, onze maker.
Ja, Hij is onze God.
Wij zijn het volk dat Hij hoedt.
Wij zijn de kudde door zijn hand geleid.
Luister vandaag naar zijn stem.

Boordevol staat in de Bijbel geschreven over inkeer en dat God alleen de enige God is die wij dienen te aanbidden. Voor mij is het nu een zekerheid en geloof geworden dat wij niets anders kunnen en dienen te doen dan naar binnen te keren, en dat we moeten leren dat het ook in het dagelijkse leven mogelijk is, door toewijding.
Ik denk dat God met toewijding bedoelt dat je toegewijd dient te zijn aan alles wat je doet, je niet laten afleiden door gedachten van buitenaf, zij zijn niet van Hem.
Daar aanwezig te zijn horen wij zijn Stem die ons leidt.
De voorschriften, de geboden, die de wet genoemd worden zijn ons gegeven als een bijsluiter of gebruiksaanwijzing voor hoe wij moeten leven om in het land te kunnen blijven wonen. We zijn al verlost maar nu moeten wij nog in het Heilige land zien te overleven, en daar hebben wij de voorschriften voor gekregen bij de aanvang. Leven volgens de aanwijzigingen, anders worden wij buiten het land geplaatst, en zo ervaren wij het ook, want de Bijbel beschrijft exact ons leven. Inkeer is dus in het Land verblijven, gaan wij beelden maken en deze boven God plaatsen om te overleven in het Land dan krijgen wij te maken met een jaloerse God.
Dt. 4-24 Want de Heer Uw God is een verslindend vuur, een jaloerse God.
Aant. Ex 20-5 zegt hierover wat heel interessant is wat betreft de wereldbeelden die wij waarnemen; “Het heeft een houding van iemand die geen afstand van iemand of iets wil doen, omdat hij er aan gehecht is”. Dit zegt toch heel veel wat duidelijk maakt dat wij onthecht moeten worden van de wereldbeelden.
Jes.42 8 "Ik ben de Heer, dat is mijn Naam, Mijn glorie deel Ik met geen ander, Ik geef roem niet over aan andere goden".
Het is een ontzagwekkende wijsheid die in de verhalen van de Bijbel liggen besloten.
Het Woord van God of zijn voorschriften de tien geboden zijn dus onze gebruiksaanwijzingen.
Hoe moeilijk kan een gebruiksaanwijzing zijn voor ons die bij bepaalde apparatuur geleverd wordt.
Ik wil hier mee zeggen hoe moeilijk het is de voorschriften van God goed te kunnen begrijpen of te verstaan.
Bijna alle mensen leven buiten het Heilige Land, ons geestelijk wezen, of van binnenuit.
Hoe duidelijk wordt het voor mij dat ook Gods Woord het zegt dat wat wij waarnemen geen betekenis heeft, het zijn onze eigen gemaakte beelden, wat God ‘zonde’ vindt en ook de juiste betekenis van zonde is volgens mij, het is jammer maar het kan gecorrigeerd worden.
Dt 4-3 “Met uw eigen ogen heeft u gezien wat de Heer Uw God in Baal- Peor gedaan heeft, iedereen die achter Baal-Peor aanliep, heeft hij vernietigd”.
Staat Baal en de Mammon niet symbool voor de wereld? Vernietigen, is niet zo bedreigend zoals hoe wij het lezen, het is gewoon naar de oorsprong terug brengen, het Niets, God is een vuur van Liefde waarvan de energie zo hoog is dat het stil valt en het lijkt of er niets meer is. Hij brengt het terug tot niets of nietig, het is correctie of verzoening.
Dt. 4-12 “En uit het vuur heeft u de Heer Uw God tot u gesproken. U hebt toen wel Zijn woorden gehoord, maar geen gestalte gezien. Er was alleen maar een Stem”.
Dt.4-15 “Omdat u geen gestalte gezien hebt toen de Heer u bij de Horeb uit het vuur heeft toegesproken, moet u zorgen dat u niet zondigt door beelden te maken van welke gestalte dan ook”.
Daarom mogen wij niet zondigen door beelden te maken.
Dit alles is voor mij zonneklaar dat het om de waarneming gaat van de wereldbeelden. Het is niet zo moeilijk om te geloven daar Paulus zegt dat wij ons niet moeten concentreren op het zichtbare, want al wat vergankelijk is, is niet van God.
Het enige wat dan onder ‘zonde’ valt is volgens mij dan ook, deze wereldbeelden voor de waarheid te houden alsof God ze geschapen heeft.
Bij aantekeningen Dt 4- 8 staat dat er in Deuteronomium veel nadruk gelegd wordt op de term “heden”, dat Gods Woord "heden" geldt, dus wanneer je het leest! Voor elke generatie, en ten alle tijden!
Het is de waarheid, ook ik hoor nog bij het hardnekkige volk dat maar steeds de beelden van de wereld achterna volg. Hoe moeilijk is het om de gebruiksaanwijzingen of voorschriften, "Zijn Woord" door Mozes tot ons gesproken goed te begrijpen.
Als je het al begrijpt is het nog moeilijker om te geloven dat deze wereld geen werkelijkheid is.
Maar van de andere kant is het een hele grote troost, anders zouden wij geen rechtvaardige God hebben. Dit geeft mij de kracht om steeds weer tot tot inkeer te komen!
Jes. 30-15 In rust en inkeer ligt jullie redding!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage