De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

woensdag 16 juni 2010

HET IS NIET GOED HET BROOD VAN DE KINDEREN TE NEMEN.

Mt.15
En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die streek afkomstig was: ‘Heb medelijden met mij, Heer, Zoon van David! Mijn dochter wordt vreselijk gekweld door een demon.’ Maar hij keurde haar geen woord waardig. Zijn leerlingen kwamen naar hem toe en vroegen hem dringend: ‘Stuur haar toch weg, anders blijft ze maar achter ons aan schreeuwen.’ Hij antwoordde: ‘Ik ben alleen gezonden naar de verloren schapen van het volk van Israël.’ Maar zij kwam dichterbij, wierp zich voor hem neer en zei: ‘Heer, help mij!’ Hij antwoordde: ‘Het is niet goed om de kinderen hun brood af te nemen en het aan de honden te voeren.’ Ze zei: ‘Zeker, Heer, maar de honden eten toch de kruimels op die van de tafel van hun baas vallen.’ Toen antwoordde Jezus haar: ‘U hebt een groot geloof! Wat u verlangt, zal ook gebeuren.’ En vanaf dat moment was haar dochter genezen.

Eerst even de aantekening bij 22
Kananese vrouw: Inwoonster van Kanaän. Kananees roept hier de tegenstelling op tussen de oorspronkelijke bevolking van Palestina en het volk Israël; het betekent hier zoveel als ‘niet behorend tot Israël’.

Deze vrouw werd dus als niet Israëlisch beschouwd maar als een Palestijnse inwoonster, die dus als minderwaardig of heidens werd beschouwd.
De betekenis van hond, zijn degenen die afgoden dienen.

Apk. 22-15
Buiten is de plaats voor de honden die zich bezighouden met toverij en ontucht, met moord en afgodendienst, voor iedereen die de leugen koestert en ernaar handelt.
(de gewoonten van het andere volk)

Jezus dacht dat deze vrouw niet geloofde en afgoden diende, daarom keurde Hij haar geen antwoord waardig, want Hij was alleen gestuurd om de verloren schapen van Israël te genezen, zei Hij. Dit heeft een diepere betekenis, het kan zijn dat deze passage is gebruikt als beeldspraak, want het is niet een uitspraak van de Jezus zoals wij Hem kennen, het is juist een tegenstelling van Zijn leer.
Vandaar dat Hij dan ook dit merkwaardige antwoord gaf, toen de vrouw vroeg: “Heer help mij” . Het is niet goed de kinderen hun brood af te pakken en het aan de honden te geven. Waarmee Hij dus aangaf dat Hij dacht dat zij heidens was en afgoden diende. Iemand die niet gelooft in Zijn Woord zal het vernederen of:

Mt 7-6
Geef wat heilig is niet aan de honden en gooi je parels niet voor de zwijnen; die zouden ze maar met hun poten vertrappen, zich omkeren en jullie verscheuren.

Jezus’ genezing moet vrucht dragen, als iemand het niet waard is draagt het geen vrucht. Zijn liefde moet worden uitgebreid, dat is wat Hij je geeft. Wanneer het geen vrucht draagt kan Hij niet genezen, het geloof in de Ene (jeZelf) is dat wat geneest en vrucht draagt. Wanneer iemand heidens is of vanuit eigenbelangen (ego) leeft is deze onvruchtbaar en kan zo de liefde niet uitbreiden. Als we de toedracht begrijpen waarom Hij dit antwoord gaf is het niet zo merkwaardig meer. Het Heilige wordt niet als voedsel (brood) voor de Geest aangenomen maar gebruikt voor het eigen belang wat ellende tot gevolg heeft. Jezus zal daarom niemand kunnen genezen die afgoden blijft dienen, een genezing van een heiden draagt geen vrucht, zij kan wel genezen worden maar dan is het magie, en zal de ziekte zich ergens anders manifesteren, ook het ego kan genezen.
Een heiden is iemand die naar de gewoonten van deze wereld leeft, het andere volk. Maar deze vrouw is anders, ze is zo ontroerend nederig en vol van geloof dat zij dit prachtige antwoord gaf aan Jezus. Zij voelde zich nederig genoeg om de kruimeltjes van Jezus brood, zijn liefde en leer op te rapen en te eten, waardoor haar dochter hetzelfde moment genezen werd. Het heeft in werkelijkheid dus niets te maken met het Palestijnse, minderwaardige volk, het staat symbool voor hen die leven naar de gewoonten van het andere volk. Iemand die hardnekkig de gewoonten van deze wereld blijft aannemen of vanuit het vlees blijft leven zal niet genezen kunnen worden.
Jezus is degene die in je woont, Hij is jeZelf en degene die je wil genezen.
Deze passage is een mooie boodschap met een diepe betekenis.

Spr. 9-5
Kom, eet het brood dat ik je geef,
drink de wijn die ik heb gemengd.
Wees niet langer zo onnozel,
leef, en betreed de weg van het inzicht.’

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage