De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 23 mei 2010

NAUWE VERBONDENHEID MET GOD

Gen 6, 9
Noach was een rechtschapen man; hij was in zijn tijd de enige die een voorbeeldig leven leidde, in nauwe verbondenheid met God. Hij had drie zonen: Sem, Cham en Jafet.

Nauwe verbondenheid met God, wil zeggen dat onze relatie alleen met God behoort te zijn en niet met de wereld. Nauw verbonden is bij ons Zelf zijn. Noach was altijd met het Zelf verbonden, evenals Abraham, wat ook de betekenis is van het rechtvaardig zijn, zo moeten wij het toch echt zien. Het rechtvaardig (recht- varen) zijn wil zeggen dat je op de goede weg bent (vaart), het bij het Zelf zijn. Het lijkt onmogelijk in deze tijd om voortdurend met het Zelf verbonden te zijn, toch is het de enige weg tot verlossing. Met het Zelf verbonden zijn is verbonden zijn met God.
Zo had ik het verbonden zijn nog niet eerder gezien. Nu begrijp ik nog beter waarom de wereld als afleiding van God is gemaakt, deze wereld is gemaakt door de afgod. We worden haast ‘noodgedwongen’ (zo laat het ego ons doen geloven) onze aandacht op de wereld te vestigen, en dat bedoeld de Bijbel met: “wij de wereld niet mogen lief hebben, daar wij anders twee heren dienen” wat onmogelijk is.


Gen. 17,1
Toen Abram negenennegentig jaar was, verscheen de HEER aan hem en zei: ‘Ik ben God, de Ontzagwekkende. Leef in verbondenheid met Mij, leid een onberispelijk leven.

Wie is op de dag van vandaag nog met God verbonden, zijn wij niet allen meer verbonden met de wereld, onze aandacht is meer bij de wereld dan bij God.
Trouw aan Hem is geen belangstelling voor de wereld tonen, wel moeten we aan ons doel werken, het leven accepteren zoals het komt, toeval bestaat niet alles is volmaakt zoals het komt. Je naaste liefhebben als je zelf, nooit iets doen wat een ander schade toebrengt en dit reikt heel ver, denk bv. aan de dieren, dit is leven met Hem of het Zelf.

Ps. 106,28
Zij verbonden zich aan de Baäl van de Peor
en aten van offers voor de doden.

Verbonden zijn met Baal is dus wanneer wij ons verbinden met deze wereld, en vlees
eten zoals deze wereld het begrepen heeft door te denken alsof dieren slachten en eten God een offer zou vinden. Dit denken mensen doordat de Bijbel met het hoofd of verstand wordt gelezen in plaats van met de geest. De Bijbel is ons niet gegeven voor deze fysieke wereld, zij is ons gegeven voor onze innerlijke wereld, want in werkelijkheid zijn wij geen lichaam maar geest, geschapen naar Gods beeld, geboren uit water(licht) en geest. Een dier offeren betekent in werkelijkheid een dierlijke (eigenbelang) eigenschap aan God offeren. Het vlees eten zoals de mens het doet is dus voedsel eten wat aan de doden geofferd is. In deze wereld zijn wij de levende doden, het dier wordt dus geofferd voor deze doden. God heeft andere dierlijke offers nodig, de dierlijke eigenschappen in de mens. De mens die zich verbonden heeft met Baal eet dus het dier, het wordt dood gemaakt voor het ego van de mens, de Baal.

Jezus wil niet dat wij Hem op een voetstuk plaatsen, het enige wat Hij wil is dat wij Hem volgen in de juiste zin van het Woord, je Zelf geven voor je naaste. Je zelf vergeten wil zeggen dat je alleen met Hem leeft, wat betekent vanuit je Zelf (hart) leven. het Zelf ervaren, met je aandacht bij het Zelf zijn, het is mogelijk, maar het vraagt volledige inzet om je zelf weg te cijferen. Het enige waar wij mee bezig zouden moeten zijn is: " bij het Zelf te verblijven", of innerlijk aanwezig zijn.

Mt.7, 21
Niet iedereen die “Heer , Heer” tegen mij zegt, zal het koninkrijk van de hemel binnengaan, alleen wie handelt naar de wil van mijn hemelse Vader. Op die dag zullen velen tegen mij zeggen: “Heer, Heer, hebben wij niet in uw naam geprofeteerd, hebben wij niet in uw naam demonen uitgedreven, en hebben wij niet vele wonderen verricht in uw naam?” En dan zal ik hun rechtuit zeggen: “Ik heb jullie nooit gekend.

Jezus leerde ons dat God de Vader was van alle mensen, dat wij Hem moeten liefhebben. Hij leerde ons de goede weg. Hij bedoelde hier mee, dat Hij niet het belangrijkste was maar de Vader in de Hemel, dat wij naar Zijn wil dienen te handelen.

Mt. 4.10
Daarop zei Jezus tegen hem: ‘Ga weg, Satan! Want er staat geschreven: “Aanbid de Heer, uw God, vereer allèèn Hem.” Daarna liet de duivel hem met rust, en meteen kwamen er engelen om voor hem te zorgen.

Jezus wist wat het betekende allèèn God te vereren. Bijna alle Christenen zijn van mening dat als je Jezus aanneemt je verlost zou zijn, het gaat een beetje verder, het wil zeggen dat je alles los moet laten als het ware een leeg of zuiver hart moet hebben. Geen hart met beelden van de wereld ervoor geplaatst. Alleen, het Zelf of God moeten wij liefhebben het steeds bij het Zelf leren te verblijven, bij wat je doet of waar je ook bent. Het is de betekenis van buiten naar binnen keren, het omkeren.
Ik zet dus werkelijk beelden tussen God en mij en mijn naaste. Wanneer ik met de wereld bezig ben, ben ik niet èèn met God, mijn hart is niet leeg of zuiver, de wereld (beelden) zijn nu tussen mij en God geplaatst.
Wanneer wij Jezus als een mens of persoon aanbidden, aanbidden wij weer een beeld, God is geen gestalte, Jezus is zoals God, daarin moeten wij Hem volgen. We zijn ook geschapen naar Gods beeld maar zijn het vergeten, doordat wij er beelden tussen of voor geplaatst hebben, we zijn hier om het verbond dat wij daardoor geschonden hebben weer te vernieuwen. We vinden de wereld toch wel spannend en aantrekkelijk, en daardoor hebben we Hem niet meer allèèn lief. Zijn wij niet altijd met de wereld bezig? Zijn wij niet altijd met onze gedachten in de wereld? Ik weet dat het bijna onmogelijk lijkt om voortdurend bij God, of het Zelf te zijn, toch is het mogelijk en dat is wat God vraagt. Het is de betekenis van zoals geschreven staat: “bidt voortdurend.” Het doel van ons is te leren altijd bij het Zelf te zijn en te blijven, voortdurend vanuit het bewustzijn het Zelf te ervaren, in Zijn Aanwezigheid te zijn, het is het omkeren wat God van ons vraagt. Wanneer wij met de wereld bezig zijn, zijn wij niet met Hem verbonden. Het bij het Zelf zijn is de wereld loslaten. Voor mij is dit wezenlijk het allerbelangrijkste om dit te leren. Het is de betekenis van Hem allèèn lief te hebben, steeds met Hem allèèn verbonden te zijn. Het is een verbonden zijn met het Zelf, steeds het Zelf ervaren, een relatie hebben met het Zelf, wij zijn het allebei, God en mens. Wij moeten leren dagelijks een beetje af te sterven, onze oude kleren afleggen, dat gebeurt door het verbonden zijn met het Zelf, God. Het Zelve is God, ons enige ware thuis.

Staten Vert. 1977
Joh.1,
3 Alle dingen zijn door het Zelve gemaakt, en zonder het Zelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.
4 In het Zelve was het leven en het leven was het licht van de mensen.
5 en het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen.

Mt. 5, 14
Gij zijt het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.

Dit Zelve is ons Zelf, wij die zoals God zijn maar de beelden van een wereld ervoor geplaatst hebben. Daarom moeten wij leren bij ons Zelve (God) te blijven, letterlijk.
Leren met onze aandacht altijd bij het Zelf te blijven, dan blijft deze stad en deze berg niet meer verborgen voor ons. Deze wereld die wij ervoor geplaatst hebben is de duisternis die het niet begrepen heeft.
Het bij het Zelf zijn is moeilijk onder woorden te brengen hoe dat voelt, je moet het Zelf ontdekken. Ik las eens dat je hele dag een meditatie zou moeten zijn, dat benadert de essentie bij het Zelf zijn het beste denk ik.
Het bij het Zelf zijn houdt ook het principe van vergeving en verzoening in.
Als je bij de Vader(het Zelf) bent, heb je, je verzoend en de wereld vergeven. (los gelaten)

Dit vraagt een leven lang aandachtig te zijn, aandachtig te zijn bij alles wat wij doen, het vraagt een zeer grote discipline. Het is de rechte weg volgen, dan volg je het doel in plaats van het te missen. (zonde) Dat ik dit allemaal opschrijf is als het ware een les voor mij zelf. Het verbonden zijn met God, het ontrouw zijn, het hardnekkig zijn, wat is toch de diepe betekenis ervan? Als het Woord voor de geest is gegeven heeft het niets met deze wereld te maken maar juist om haar los te laten en een leven te leiden dat alleen aan Hem gewijd is. Dat is een leven leiden wat omgekeerd is een leven van buiten naar binnen, alleen Hem ervaren, Zijn Aanwezigheid of steeds ons Zelf te ervaren, aandachtig bij het Zelf te zijn. Alles wat wij meemaken kunnen we op ons zelf betrekken, alles is als een boodschap voor ons, wat heeft het mij te zeggen, wat moet ik hier van leren? Kijk ernaar en het zal zich openbaren. Daar is de wereld ons voor gegeven, niet voor onze eigenbelangen maar als een boodschap hoe wij terug naar huis kunnen. Het goed doen is minder belangrijk dan het èèn zijn mèt God of het Zelf, daar kunnen wij de ware liefde ervaren. Wanneer ons hart leeg is van de wereld, of het zuiver is door bij het Zelf te zijn, kan God ons helemaal vervullen met Zijn Liefde die doorstroomt, zich uitbreidt naar de hele wereld. Daar heeft God ons als Zijn Zoon voor nodig, het is de enige manier waarop God Zijn liefde kan laten doorstromen en uitbreiden. Als wij met onze gedachten bij de wereld zijn, zijn dat niet de gedachten van God, en kan Zijn Liefde niet doorstromen, wij houden haar dan voor onze eigenbelangen. Dit is zo mooi te ontdekken wat we eigenlijk toch al weten, maar nu weer vanuit een ander oogpunt, het heeft voor mij een diepere dimensie gekregen. Het is voor mij nu van essentieel belang het oefenen van voortdurend bij het Zelf (God) te blijven. Een leven van binnen uit, steeds Zijn aanwezigheid voelen, steeds het Zelf te voelen, de Levensgeest. het Zelf voelen is een relatie hebben met God en het verbonden zijn met God.


Sir. 12,12
Liefde voor de Heer begint met ontzag voor hem, verbondenheid met de Heer begint met trouw aan hem.

Dit trouw zijn aan Hem gaat toch iets dieper als wij gewoon zijn te denken, het heeft alles te maken met een leven van binnen uit. Het steeds bij het Zelf zijn is trouw zijn aan Hem, nogmaals: het is de enige manier om de wereld los te kunnen laten. Aandachtig zijn bij het Zelf is het denken met God in plaats van het zelf denken door met de wereld bezig te zijn. Met de wereld bezig zijn is de betekenis van het ontrouw zijn. De wereld is dus als een boodschap, we mogen er mee werken voor onze verlossing, door vanuit het Zelf aandachtig te zijn, het zelf te ervaren, het is de boodschap van Gods Woord.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage