De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

maandag 18 januari 2010

ERKEN DE HEER, DE MAJESTEIT VAN ZIJN NAAM

Erken de Heer, de majesteit van zijn naam,
draag geschenken zijn voorhoven binnen.

Schriften vol zou je kunnen schrijven en uitweiden over dit Bijbel citaat.. Dat kun je trouwens over alle verzen en citaten, deze staat vandaag bij de lezing.
Erken de majesteit van Zijn Heilige Naam, je voelt de ontzagwekkende Heilige lading die deze Heilige woorden dragen. Het geeft meteen een verlangen van overgaven, eerbied en liefde voor de Heer en Zijn Schepping. Zijn Heilige Naam, is in het O.T het allerbelangrijkste gegeven, alles heeft te maken met zijn Heilig Naam. Salomo bouwde een tempel voor Zijn Heilige Naam, God zelf is zo oneindig groot en alles omvattend dat geen huis groot genoeg zou zijn, daarom zegt Salomo kan voor God Zelf geen huis gebouwd worden alleen voor Zijn Naam. Zijn Naam is waar God zich kenbaar mee heeft gemaakt, aanroepbaar, door je naam bekend te maken, geef je in zekere zin ook macht over je weg. Dat is ook gebeurt, door Zijn Heilige Naam hebben ook de negatieve krachten gebruik kunnen maken van Zijn Naam. Maar gelukkig leren wij in de Bijbel dat God ook de duisternis schiep, het noodzakelijke kwaad. We zijn hier, juist om het te overwinnen, we dienen ervan verlost te worden. We kunnen het, God weet dat we het kunnen, alleen wij zelf moeten nog weten dat God ons alle macht heeft gegeven om Zijn Schepping weer zichtbaar te maken. God wil dat we zeker weten wie we zijn, Zijn Zoon met alle macht van Zijn Vader. Het woord Zoon heeft de betekenis in het Hebreeuws van: “uitbreiding” uitbreiding van Zijn Zelf, Hij gaf zich Zelf in Zijn schepping, Hij sloot een verbond met ons door zich met ons te verbinden, Hierdoor werden Zijn wetten in ons hart gelegd. Profeten en koningen hebben steeds een nieuw verbond gesloten, wij zelf kunnen het ook steeds opnieuw doen, telkens als we te veel verbonden zijn met de wereld kunnen we opnieuw met God verbonden worden door de wereld los te laten en ons alleen met hem te verbinden. Deze waarheid kwam Jezus ons leren. Zijn heilige Naam, heb Hem voortdurend op je lippen en wonderen gaan gebeuren. Geschenken vraagt God te brengen in Zijn voorhoven. Geschenken van vergeving, geschenken van het loslaten van deze wereld. Niet een dier op het altaar leggen maar wel zijn eigenschap, het leven om te overleven. Ik val best veel in herhaling, maar het is ook van het allerhoogste belang voor onze verlossing dat we dit begrepen hebben en trachten er naar te leven. Er is geen verlossing bereikbaar als er geen vrede is tussen mens en dier, het kan niet vaak genoeg verteld en herhaald worden, zodat de mens ontwaakt. Maar vele van ons hebben een zo groot en sterk ego, of zitten er onwetend in gevangen, dat zij dit niet kunnen opbrengen. Zij zijn zoals God zegt: een hardnekkig volk. Alles loslaten is alles vergeven. Ik las vanmorgen een mooie meditatieve tekst die wel met loslaten te maken heeft.
“Het enige wat de mens verhindert geestelijk te stijgen, of tenminste koers te zetten naar het doel waar voor hij op aarde is gekomen en dat hij verlangt te bereiken – het enige dus wat hem tegen houdt is: Dat het denken zo wordt ingenomen door de eisen en behoefte van het lichaam, dat het nauwelijks een moment kan vinden om zich geheel en al open te stellen voor het licht van de ziel”.
Inayat Khan

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage