De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 21 juni 2009

STORM OP HET MEER

Mc. 4,35
Tegen de avond van die dag zei Hij tegen hen: ‘Laten we naar de overkant gaan.’Ze lieten de mensen achter en namen Hem mee met de boot waarin Hij zat; er waren nog andere boten bij. En er stak een hevige storm op, en de golven sloegen over de boot, zodat die al vol liep.

Het zijn niet alleen historische verhalen, maar verhalen met een veel diepere inhoud dan men kan vermoeden. De overkant heeft zo een grote betekenis in het O.T. De wereld van de Bijbel is een andere wereld dan de onze, de overkant heeft dan ook de beteknis van een andere wereld, ons thuis. Wij allemaal dienen deze oversteek te maken, zij is noodzakelijk om thuis te geraken, een andere weg is er niet. Het is de oversteek waar je met stormen, wind en problemen te maken krijgt.Jezus geeft hier blijk van Zijn rust en grote vertouwen in de Vader. Door een groot vertouwen in God te hebben gaat bij ons ook het water en de wind liggen. De boodschap van deze oversteek in het verhaal is het vertrouwen en de rust die je kunt houden ondanks de ‘angstige’ omstandigheden. Het geloof en vertrouwen in de Vader leidt ons probleemloos door alle omstandigheden in deze oversteek naar huis. Altijd die overkant, ook de Jordaan moet worden overgestoken in de Bijbel om thuis te geraken. Het is mooi dat in Jezus leven ook deze overkant ter sprake komt, en het vertrouwen is hier het essentiële punt. Het vertrouwen, dat de storm niets voorsteld, laat het water dan ook rustig worden. Het is de bedoeling de Heilige Schrift te lezen als een innerlijk proces wat plaats vindt. Plaatsen, namen, routes het is allemaal niet belangrijk om het van buiten te leren, het gaat erom dat de boodschap verstaan wordt.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage