De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

maandag 13 oktober 2008

BRUILOFTSKLEED

Mat. 22

1 Daarop vertelde Jezus hun opnieuw een gelijkenis: ‘Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koning die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon.
Hij stuurde zijn dienaren erop uit om de bruiloftsgasten uit te nodigen, maar die wilden niet komen.
Daarna stuurde hij andere dienaren op pad met de opdracht: “Zeg tegen de genodigden: ‘Ik heb een feestmaal bereid, ik heb mijn stieren en het mestvee laten slachten. Alles staat klaar, kom dus naar de bruiloft!’”
Maar ze negeerden hen en vertrokken, de een naar zijn akker, de ander naar zijn handel.
6" Alles staat klaar voor het bruiloftsfeest, maar de gasten waren het niet waard genodigd te worden. Ga daarom naar de toegangswegen van de stad en nodig voor de bruiloft iedereen uit die je tegenkomt.”
10De dienaren gingen de straat op en brachten zo veel mogelijk mensen samen, zowel goede als slechte. En de bruiloftszaal vulde zich met gasten voor de maaltijd.
Toen de koning binnenkwam om te zien wie er allemaal aanlagen, zag hij iemand die zich niet in bruiloftskleren gestoken had, en hij vroeg hem: “Vriend, hoe ben je hier binnengekomen terwijl je niet eens een bruiloftskleed aanhebt?” De man wist niets te zeggen.
Daarop zei de koning tegen zijn hofdienaars: “Bind zijn handen en voeten vast en gooi hem eruit, in de uiterste duisternis, waar men jammert en knarsetandt. Velen zijn geroepen, maar slechts weinigen uitverkoren.”

Jezus sprak veelal in beeldspraak.
In het koninkrijk wordt met geestelijke beelden gesproken.
Een bruiloft is een symbool voor de èènwording met de hemelse bruidegom of met de Vader.
Wij worden allemaal uitgenodigd voor deelname aan de geestelijke bruiloft, een feest van verzoening of èènwording.
Velen van ons begrijpen het niet en zeggen ik heb geen tijd en geen zin mijn werk is belangrijker.
Er worden nieuwe gasten gezocht die wel kwamen, en eentje valt op bij de koning, hij heeft geen bruilofts kleren aan.
De Heer (koning) wil dat wij onze mooiste kleren aan doen voor dit feest.

Hij bedoelt onze geestelijke kleding, als die niet schoon of mooi is kunnen wij inderdaad niet deel nemen aan dit belangrijke èènwordingsfeest.
De mooie geestelijke kleding staat voor en liefde, nederigheid, onvoorwaardelijke vergevingsgeindheid etc.
Deze ene man wordt aan handen en voeten gebonden en in de diepste duisternis verbannen.
Zijn wij hier op aarde niet allemaal gebonden en in een diepe duisternis terrecht gekomen?
Jezus wil met deze vergelijking ons leren dat wij voor het koninkrijk onze mooiste kleren moeten aantrekken, een mooie uitstraling is als een mooi geestelijk kleed.
Denk aan Jozef zijn prachtige mantel, het was het symbool dat Jozef een bijzonder man was, ook een uitverkorene voor God.
Kijk hioe hij zijn broers vergeeft, en dan ook hen nog het gevoel geeft dat zij niet schuldig zijn, dat het zo moest gaan en Gods wil was, anders zouden zij nooit deze prachtige eenwording met hun broer, en Jozef met zijn vader mee hebben kunnen maken.
Het was het mooie geestelijke kleed wat Jozef droeg dat hem zo bijzonder maakte.
Ons bruiloftskleed heeft dus alles te maken met onvoorwaardelijk kunnen vergeven.
Het mooiste in het verhaal bij Jozef is dat hij zijn broers niet als schudige of zondaars ziet, maar dat alles zo moest verlopen voor deze verzoening of èènwording.
Als wij proberen altijd het bruilofts kleed te dragen, het kleed van onvoorwaardelijke vergeving, niemand als schuldig te zien, horen wij bij de weinigen die zijn uitverkoren.

Annie

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage