De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

vrijdag 2 september 2011

DENK AAN HEM OP AL JE WEGEN

Spreuken 3-5

Vertrouw op de heer met heel je hart.
en vertrouw niet op je eigen inzicht.
Denk aan Hem op al je wegen
en Hij zal je paden effenen.

Veel is er geschreven hoe belangrijk het is vanuit het hart te leven, en in vele bewoordingen. Een ervan heb ik onthouden omdat ik die heel mooi vond omschreven:

"Een hart gedragen bewustzijn"

We lezen enorm veel over vanuit het hart leven en denken. Het is mogelijk om aan God te denken bij al je werkzaamheden. Het denken aan Hem op al je wegen is het voelen en ervaren van je hart op al je wegen, je werkzaamheden en daden. God is in ons midden, in ons hart. Wanneer wij oefenen om ons hart te voelen, ervaren, ons ervan bewust te zijn en van daaruit onze weg te vervolgen, zal Hij onze paden effenen. Het is mogelijk, ik weet het maar het vraagt heel veel oefening en discipline. Toch is het dat waar het omgaat, waar wij voor hier zijn. We zijn op deze manier met de Bron of God verbonden, aangesloten vanwaar alles nu 'vanzelf' gaat. Het ego zal er alles aan doen de aandacht in de wereld te sturen. Je kunt alles doen en toch steeds van je hart je bewust zijn, het te ervaren. Dat is een hart gedragen bewustzijn, of èèn zijn met God. Je Zelf zijn. Ik weet dat dit het enige is wat mij te doen staat, het is ook de betekenis van vergeven. Vergeven dat ik alles onder controle wil houden en het beter weet dan God. Loslaten is vergeven.

"Vertouw op de Heer met heel je hart"
Het is dezelfde wijsheid, alleen het hart is belangrijk. Het denken, is van het ego dat moet worden overwonnen, God bestuurt alles wanneer wij met ons hart verbonden zijn.
We moeten omkeren in plaats van bekeren, omkeren vanuit binnen het hart in plaats van buiten of vanuit de wereld te leven. Het is de betekenis van zovele bewoordingen. Een ingetogen leven, of een innerlijk leven. As ik dit lees raak ik vol ontzag en wil ik niets liever als het vast houden. Op den duur is dit ook het enige wat ik verlang. Ik denk wel eens, als je alleen met God bezig wilt zijn is het eigenlijk een eenzaam bestaan, omdat de wereld je niet meer boeit. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het moet alleen nog de juiste invulling krijgen, je hele levenshouding dient worden omgegooid.
Vanuit het hart leven, geneest en maakt onze botten sterk en het geeft de vreugde die God bedoeld. We denken dat we wijs zijn maar we vergeten ons hart te voelen, er ons van bewust te zijn. Maar oh wat worden wij misleid!!!! We zitten werkelijk geketend aan de boeien van de gehechtheid. Het lijkt onmogelijk, het zal zelfs belachelijk gevonden worden vermoed ik. Toch voel ik dat dit als iets heerlijks en vreugdevols en waardevols is om hier aan te werken. Ik denk dat dit de vreugde is die God bedoeld.

Psalm 16 11
U wijst mij de weg van het leven,
overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan mijn zijde.

Die lieflijke plek is het hart.
Dit moet de weg of pad zijn die de Bijbel of God bedoeld. Dit is de rechtvaardige weg. Het is ook de betekenis van het voortdurend bidden. Hoe belangrijk is dit van binnenuit leven! Weet nu eindelijk welke weg of pad God bedoeld, daadwerkelijk de weg van het hart. Steeds het hart ervaren bij al wat ik doe, vanuit een hart gedragen bewustzijn leven.
Daar kan geen ego bij komen, daar is eenheid, daar gaat alles vanzelf, vandaar hoeven wij zelf niets te doen, het is God die vanuit het hart ons vooruit gaat, Hij effent onze paden.


Sir. 30-16
Geen enkele blijdschap overtreft de vreugde van het hart.

Psalm 19-9
De bevelen van de HEER zijn eenduidig:
vreugde voor het hart.

Alleen het hart is belangrijk in de goede zin wel te verstaan.
Het is de betekenis van: "Denk aan Hem op al je wegen". Schitterend deze woorden van waarheid, het is de weg van de hemelse vreugde.

Ps 84-6
Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken,
met in hun hart de wegen naar u.

Gelukkig degenen die leven vanuit een hart gedragen bewustzijn, want daar bevindt zich de weg naar God.(niet in het hoofd)


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

Links naar deze post:

Een link maken

<< Homepage