De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

donderdag 24 september 2009

DIT VOLK DENK DAT DE TIJD NOG NIET IS GEKOMEN

Haggai 1

“Dit volk denkt, dat de tijd nog niet is gekomen,
de tijd om het huis van de HEER te herbouwen".
Maar het woord van de HEER,
door de profeet Haggaï gesproken, luidt aldus:
Is het voor u dan wél de tijd
om zelf in uw goed betimmerde huizen te wonen,
terwijl dit huis nog een ruïne is?
Daarom – zo spreekt de HEER van de hemelse machten –
moet gij eens nadenken over de weg waarop gij u bevindt.
Gij hebt veel gezaaid, maar ge brengt weinig binnen;
gij eet, maar ge wordt niet verzadigd;
gij drinkt, maar ge wordt er niet vrolijk van;
gij kleedt u, maar ge wordt er niet warm van;
de loonarbeider krijgt zijn loon,
maar in de buidel met een gat!

Schitterend Woord, het brengt ons weer bij ons Zelf!
Een Woord om diep te overwegen en bij je Zelf te komen, zulke woorden raken de ziel.
Dit volk zijn wij in alle eeuwigheid, de Profeet is onze eeuwige innerlijke Stem.
Denken wij ook niet dat de tijd er nog geenszins is? De tijd die bedoeld wordt in de Bijbel is altijd het NU, het is een grote vergissing te wachten op een bepaalde tijd, het einde ervan bepalen wij Zelf, als wij inzien dat wij eindelijk eens gaan inzien dat Zijn huis belangrijker is als het onze. Ons enkel te richten om een prachtig innerlijk huis voor Hem te bouwen dient het allerbelangrijkste te zijn, want Hij is het Enige waar we ons op dienen te richten in het leven. Zijn huis is bij velen van ons werkelijk een ruïne, onwetend want de buiten wereld die onvermijdelijk, bijna onweerstaanbaar aan ons trekt, vindt het huis voor ons zelf belangrijker als een huis voor God. Innerlijk dient gebouwd te worden en dat kan nooit met hulp van buiten af, het dient in alle stilte en rust gebouwd te worden. In het O.T. staat dat tijdens het bouwen van de tempel niets te horen was, geen spijker kon je horen vallen, of een hamer horen slaan, dit wil toch iets zeggen.

1 Kon.6,7
Bij het bouwen van de tempel werd gebruikt gemaakt van stenen die in de groeve afgewerkt waren: geen hamer of houweel, geen enkel ijzeren werktuig werd bij de bouw van de tempel gehoord.

Zijn huis is in ons innerlijk, daar dient gebouwd te worden. Onze huizen zijn vaak prachtig in orde maar de HEER roept ons hier op, dat wij eens nagaan welke weg wij bewandelen en eens om te kijken naar Zijn huis. Als de Heer geen prachtige innerlijke tempel heeft zullen wij ondanks wat wij gezaaid hebben geen vruchten oogsten.
Al het eten, God bedoelt hier met voedsel, kennis van Hem, al wat we leren over Hem zal niet begrepen worden, we worden er niet door verzadigd.
We drinken en denken er vrolijk van te worden, maar God zegt juist dat het tegenovergestelde verkregen zal worden, teleurstelling en onvrede.
Het belangrijkste is dat wij bewust worden, dat wat de HEER ook zegt tegen Haggai, dat wij weten dat de tijd altijd nú is en geenszins denken dat zij nog moet komen. Er bestaat geen tijd alleen het nu is, en in het nu dienen wij Zijn huis te herbouwen, nú is het einde der tijden!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage