De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 16 augustus 2009

ISRAËL WIL EEN KONING

1Sam. 8,6
Maar Samuel vond het ongepast dat ze voorstelden: ‘Geef ons een koning om rechter over ons te zijn.’ Daarom bad hij tot de HEER. Maar de HEER zei tegen Samuël: ‘Doe wat het volk wil, wat zij u ook vragen, want ze verwerpen niet u, maar Mij; Mij willen ze niet langer als koning. Wat ze u aandoen, hebben ze altijd al gedaan: vanaf de dag dat Ik hen uit Egypte geleid heb tot op de dag van vandaag hebben ze Mij verlaten en andere goden gediend. Ga dus in op hun verzoek, maar waarschuw hen helder en duidelijk en zet hun uiteen welke rechten de koning die over hen heerst, zal laten gelden

1Sam. 12,20
Samuel zei tegen het volk: ‘Ook al hebt u dit kwaad gedaan, u hoeft niet bang te zijn zolang u de HEER niet verlaat en Hem dient met heel uw hart. Verlaat Hem niet om achter waardeloze goden aan te lopen: zij kunnen niet helpen en niet bevrijden, want ze zijn niets waard. De HEER zal zijn volk niet verwerpen omwille van zijn grote naam, want Hij heeft besloten van u zijn volk te maken. Er is ook geen sprake van dat ik tegen de HEER zal zondigen door niet langer voor u te bidden. Ik zal u de goede en rechte weg blijven wijzen. Maar vrees de HEER en dien Hem trouw met heel uw hart; u ziet toch de grote dingen die Hij voor u heeft gedaan! Als u echter in de slechtheid volhardt, dan wordt u samen met uw koning vernietigd!’.

Samuel vond het ongepast dat het volk een koning wilde. Het was een zich afscheiden van God. Zij wilden een koning van de wereld, niet meer God als koning. Met alle consequenties van dien. Het is als het ware dè ene zonde die de mens begaan heeft, het zich afscheiden van God. Maar het echte Koninkrijk blijft toch heel nabij, het is nooit verdwenen want wij bevinden ons er middenin, we zien het niet meer, met de afscheiding zijn wij blind geworden. Een kleine verandering in onze levenshouding en we zijn weer bij Hem, omkeren, alleen de Heer liefhebben, Hij is de enige Koning die ons kan verlossen uit deze duistere illusie. Israel wil bevrijdt worden. De mens leest het land Israël maar in werkelijkheid is Gods boodschap: de mens, de wereld, Zijn hele schepping die bevrijdt moet worden van de duistere illusie het ego. Een negatieve kracht die geen macht heeft wanneer wij haar niet verlenen. Maar hier bij Samuel is het ‘kwaad’ geschied, hier begint de tijd van de koningen met haar profeten, tot aan de vooravond van de bevrijding. De Verlossing of bevrijding blijft een mysterie. Jeremia beschrijft het als zeventig jaren, waarvan de laatste jaarweek bij Daniel is beschreven. Daar bij God geen tijd bestaat is dit een begrip. Maar een werkelijke eindtijd wordt niet bekend gemaakt in de Bijbel. Allerlei verhalen heeft de mens bedacht en weten te ontfutselen aan de bijbel om hier iets zinnigs over te kunnen verklaren. De eindtijd is daar wanneer de mens zich totaal aan zijn Heer heeft overgeven, eenwording met Hem heeft bereikt. Daar God niet buiten ons te vinden is, Hij eeuwig met ons is, zal er buiten ons ook niets gebeuren. Het is een innerlijke verlossing of bevrijding. Zo dienen wij de Bijbel te verstaan. Deze wereld als Gods schepping te waarderen is Godslastering. Deze wereld is een afschaduwing van de schaduw van Gods wereld. Het is het dodenrijk, de afgrond waar de Bijbel symbolisch over spreekt. Laat ze voor wat ze is, ze is een instrument voor de Heilige Geest om ons weer om te keren op de weg naar huis. Want wij kozen voor de weg die naar deze wereld heeft geleid toen wij een koning wilden. God Zelf is afgedaald als Zijn Woord. Het is Zijn Naam die zich hier is komen vestigen die wij Zoon hebben genoemd.
Het is ook in deze wereld zo, uitbreiding is een kind die de naam van de vader draagt. Wij hebben op onze wereldse manier van denken het gehele Woord in beeld gebracht, maar we hebben er niets van begrepen. Het overspel wat God bedoelt is niet het overspel van onze wereld, het is de ontrouw aan Hem, zo ook met het zwanger zijn. De gehele schepping van God is in verwachting, zij verwacht steeds het Leven, de Heer, totdat het Leven geboren wordt. Ook dit hebben wij nagemaakt. In deze wereld is Gods wereld een substituut geworden, allemaal door de ware koning te onderkennen. Na deze trieste beslissing lijkt het allemaal wat minder erg als Samuel het volk troost en zegt dat we niet bang hoeven te zijn, zolang wij de Heer niet verlaten en Hem dienen met heel ons hart, het is het ene gebod waar de hele Bijbel op gebaseerd is:

Dt. 6,5 U zult de HEER uw God liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met al uw krachten.

Alleen God dienen met heel ons hart, en geen andere goden achterna lopen. Wat is dit slecht begrepen! Het grootste deel van de Christenen denken nu aan beeldjes, maar het is de wereld zelf. Hoe vaak kunnen wij lezen in de bijbel dat wij haar niet lief mogen hebben, allèèn God. De wereld is zoals het is, dat is al wat is. Vergeven is de sleutel, ook vergeven is verkeerd verstaan, haar werkelijke betekenis is loslaten. De wereld kan ons geen verlossing bieden, alleen de Heilige Geest die haar gebruikt als instrument. Wees open en verwelkom haar zonder voorkeuren of afkeuren. We zijn haar gaan overwaarderen, en dat is afgoderij.
Verlaat Hem niet zegt Samuel door achter andere goden aan te lopen, zij kunnen niet helpen en niet bevrijden. Door Zijn Heilige Naam voortdurend in ons hart en op onze lippen te dragen zullen wij bevrijdt in deze wereld lopen naar het eeuwige leven.
De ‘zondeval’ is het ons afgescheiden hebben van God. Deze heerlijk woorden van Samuel, dat wij door dit ‘kwaad’ wat we gedaan hebben niet bang hoeven te zijn is als balsem op onze wonden. Hij zal ons niet verwerpen, als wij Hèm alleen lief hebben. Het is werkelijk de enige boodschap die God uitdrukt in Zijn Woord, al de profeten profeteren haar, het is ook de grote boodschap van Jezus.

Luc. 4, 8 Jezus gaf hem ten antwoord: Er staat geschreven : De Heer uw God zult u aanbidden en Hem alleen dienen, en zijt gij niet allen zonen van de allerhoogste?

Al het andere is door mensen bedacht. Voor deze boodschap gaf Jezus Zijn leven, zoals wij allemaal dienen te doen. Hij deed het ons voor.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage