De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zondag 30 november 2008

DE BRONZEN SLANG

Num 21-4
De bronzen slang
Van de berg Hor trokken zij in de richting van de Rietzee, want zij wilden om Edom heen trekken. Maar onderweg werd het volk ongeduldig.
Het keerde zich tegen God en tegen Mozes: ‘Hebt u ons uit Egypte geleid om te sterven in de woestijn? Er is geen brood, er is geen water en dat minderwaardige eten staat ons tegen.’ Daarop zond de HEER vuurspuwende slangen op het volk af. Deze beten de Israëlieten, en velen van hen vonden de dood. Daarop kwam het volk naar Mozes en zei: ‘Wij hebben gezondigd, want wij hebben ons tegen de HEER en tegen u gekeerd. Bid de HEER dat Hij die slangen van ons wegneemt.’ Toen bad Mozes voor het volk en de HEER zei tegen hem: ‘Maak zelf een vuurspuwende slang en zet die op een paal. Iedereen die gebeten is en ernaar kijkt, zal in leven blijven.’ Mozes maakte een bronzen slang en zette die op een paal. Ieder die door een slang was gebeten en zijn ogen op de bronzen slang richtte, bleef in leven.

Dit is een schitternd verhaal, een van de vele verhalen die over onze verlossing gaan.
Als wij naar de slang kijken, genezen we en blijven wij leven.
Met blijven leven is het eeuwige leven bedoeld.
Een geweldig inspirendend verhaal om de boodschap van onze verlossing uit te beelden.
Een voorbeeld die wij heden ten dage ook kennen als; het probleem niet uit de weg gaan, het bij de horens beet pakken, niet wegstoppen, maar er naar kijken dan kun je zien waardoor je gebeten bent en waar je ziek van bent geworden.
Als wij ons van God afkeren zal de slang ons bijten, en het gif van zijn beet maakt ons ziek, kijken we er niet naar zullen we sterven.
Van God afkeren doen we als we teveel met onze gedachtes met andere dingen bezig zijn in plaats van met God, ontevreden zijn en dat worden we als we van God afdwalen.
Het mooie van dit verhaal is dat het woord “slang” in het Hebreeuws omgedraaid “Messias“ is.
Dit vooral zet tot denken.
Gods belangrijke boodschap is omkeren of terug keren, zelfs dit woord moet omgekeerd worden.
Waar we ziek van worden is dat we het woord of onze gedachtes niet omkeren.
Keren we het woord of ons leven om dan zien we geen slang maar de Messias.
En zo komen we te weten dat de Messias zich ook in de slang bevindt, met andere woorden kwaad dan eigenlijk niet bestaat, maar als we er goed naar kijken we dan de Messias gaan zien, en toen het begrip van een innerlijke verlosser al bekend was.
De Slang is het symbool voor het ‘kwade’ maar door er goed naar te kijken zie je jou verlosser.
Het symbool van de slang is nu je verlosser geworden, de Messias die in jou aanwezig is, want je ziet altijd jezelf in de ander.
De Bijbel is een geheim boek door haar combinaties met letters en getallen.
Vanuit deze woord combinaties zijn de verhalen ontstaan, die weer ons leven laten zien.
Wanneer wij gebeten worden in het leven geeft God gelijkertijd het symbool van genezing mee om naar te kijken en te blijven leven, het eeuwige leven.
Wanneer wij naar onze medemens kijken zien we hem meestal als een bedreiging, kijken wij met ons hart naar hem dan zien we enkel de aanwezigheid van Christus, die ons wil genezen zodat we eeuwig leven.
De conclusie uit dit verhaal is volgens mijn visie; dat er is geen kwaad en geen goed bestaat, alleen liefde maar dan moeten we wel leren om te kijken.
Wat wij denken dat zien is, is niet het zien wat God bedoelt.
Als wij niet Christus of onze verlosser in de ander zien, zijn we nog altijd blind en dood, ook al denken wij dat we leven en kunnen zien.

Annie

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage