De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

dinsdag 18 november 2008

BROODVERMENIGVULDIGING

Matt 14-22
Na de broodvermenigvuldiging gelastte Jezus de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, Hij zou ook komen nadat Hij de mensen had weggestuurd.
Toen Hij hen weggestuurd had, ging Hij de berg op om er in afzondering te bidden. De nacht viel, en Hij was daar helemaal alleen.

De broodvermenigvuldiging mogen we ook als geestelijk voedsel zien wat Jezus hier uitbreidde.
Het samen brood eten heeft een zeer belangrijke betekenis in het O.T.
Ook het laatste avondmaal kunnen we vanuit deze traditie zien het samen delen van het brood oftewel het samen uitbreiden van het geestelijk voedsel.
Jezus zei, blijf dit doen, het heeft de betekenis van verzoening het communiceren met God wat in wezen het uitbreiden van Gods liefde is.
In het begin van het O.T. deelt Melchisedek met Abraham het brood en wijn alsviering van een verbond of verzoening na een overwinning op de vijand.
Jezus gaat de berg op, Hij trekt zich terug om naar de hoogste innerlijke plaats in Zijn geest te gaan wat vanuit het O.T.wordt aangeduidt als een Heilige berg opgaan.
Vanaf een berg hield Jezus zijn bergrede.
In werkelijkheid is het niet mogelijk omvanaf een berg een toespraak te houden, niemand zou het verstaan.
Vanuit Zijn eenheid met de Vader sprak Hij naar de mensen, en vanuit deze eenheid vermenigvuldigde Hij Zijn Liefde of breidde Hij het voedsel van de Vader uit.
Wanneer we de berg opgaan kunnen we de bergrede horen, dit voedsel voor een ieder altijd aanwezig, het is een communceren met God, waar wij brood en wijn krijgen aangeboden.
Het O.t. heeft veel verhalen die dit Heilige feestmaal verzinnebeelden.

Annie

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage