De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

zaterdag 11 december 2010

KERSTGEDACHTE

De geest van de HEER zal op hem rusten:
een geest van wijsheid en inzicht,
een geest van kracht en verstandig beleid,
een geest van kennis en eerbied voor de HEER. Hij ademt eerbied voor de HEER;
zijn oordeel stoelt niet op uiterlijke schijn,
noch grondt hij zijn vonnis op geruchten. Over de zwakken velt hij een rechtvaardig oordeel,
de armen in het land geeft hij een eerlijk vonnis.
Hij tuchtigt de aarde met de gesel van zijn mond,
met de adem van zijn lippen doodt hij de schuldigen. Hij draagt gerechtigheid als een gordel om zijn lendenen
en trouw als een gordel om zijn heupen. Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam,
een panter vlijt zich bij een bokje neer;
kalf en leeuw zullen samen weiden
en een kleine jongen zal ze hoeden. Een koe en een beer grazen samen,
hun jongen liggen bijeen;
een leeuw en een rund eten beide stro. Bij het hol van
een adder speelt een zuigeling,
een kind graait met zijn hand naar het nest van een slang
Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil
op heel mijn heilige berg.
Want kennis van de HEER vervult de aarde,
zoals het water de bodem van de zee bedekt. Op die dag zal de telg van Isaï
als een vaandel voor alle volken staan.
Dan zullen de volken hem zoeken
en zijn woonplaats zal schitterend zijn.

Wat een heerlijk en hoopvol vers voor de Kerstdagen, een feest dat het licht weer in opkomst is, een herinnering aan het innerlijke licht wat op komt, het kind in ons wat verwacht wordt, geboren gaat worden. Het kind waar zolang voor gebeden is, in de Bijbelverhalen. Dit alles is de symboliek van het licht, de Zoon van God die in ons gaat ontwaken.
Hoeveel mensen zouden de ontzagwekkende kracht, waarheid en diepte van deze woorden verstaan?
Het is juist de waarheid van het Woord wat zo angstvallig verborgen wordt gehouden voor de innerlijke mens, Gods Schepping, Zijn Zoon.
Het is Gods volmacht in de mens die misbruikt wordt door de satan of het ego.
God gaf zich Zelf aan de mens, dit Zelf is Zijn Heilige Naam die Gods volmacht vertegenwoordigt in ieder mens.
Wanneer wij erkennen dat deze volmacht in ons aanwezig is, dat wij Gods Zoon zijn en geen afgescheiden individu, zal de gerechtigheid als een gordel om onze heup zijn.
Dan zal vrede op aarde, tussen mens en dier en dieren onder elkaar heersen .
Wanneer wij het verschil leren tussen de vrede van de wereld en de vrede van God zal er geen dier nog geofferd hoeven worden voor het ego.
De kennis dat vrede tussen mens en dier nodig is voor vrede in het hart en daarmee vrede in de wereld is bij weinig mensen bekend, gewoon omdat van deze kennis (wijsheid) het ego absoluut niet gediend is. Het ego kent geen wijsheid.
Het vers geeft de blijde boodschap wat er staat te gebeuren als wij de Zoon in ons erkennen en laten opstaan, door Hem geboren te laten worden. Nooit zal Hij kunnen opstaan als er geen vrede is tussen mens en dier. Het ego spreekt dit natuurlijk heftig tegen, het kent de vrede van God niet.
Een ieder wens ik deze dagen een vredig feest van het Licht wat de totale duisternis in deze wereld zal weg schijnen. Want dit Licht, deze Kennis, de Vrede van de Heer, de Christus in ons zal de hele aarde vervullen van Zijn Heerlijkheid. Interessant bij deze kerstgedachte is het weinig gelezen vers van Daniel 1 er eens op na te slaan. De Kerk zal er geen boodschap in kunnen vinden denk ik. Als je het vers niet begrijpt wordt de boodschap ook niet gevonden. Jezus (en Paulis nog vele anderen)kende deze wijsheid van het hoofdstuk van Daniel.


Dan.1-8
Maar Daniël nam zich voor om zich niet te verontreinigen aan de gerechten van de koninklijke tafel en aan de wijn die de koning dronk. Daarom vroeg hij de hofmaarschalk om voedsel waaraan hij zich niet verontreinigen zou.

Na een proef van tien dagen alleen rein voedsel te eten(geen vlees)schonk God hen wetennschap, kennis en nog meer wijsheid. Hier kun je toch een getuigenis lezen dat door onrein voedsel, (vlees) wijsheid het hemelse brood niet kan worden ontvangen, God zegt daarover: "Mijn volk is hardnekkig".

Dan.11-15
Toen de tien dagen voorbij waren, zagen zij er gezonder en welvarender uit dan al de andere jongemannen, die de gerechten van de koninklijke tafel hadden gegeten. Voortaan nam de kamerdienaar de spijzen en de wijn die voor hen bestemd waren weg en gaf hun groenten. Aan deze vier jongemannen schonk God wetenschap en kennis van heel de literatuur en wijsheid;