De Bijbel is een diepzinnig boek vol geheimen. Als je het woord op de juiste manier leest, niet het verhaal als belangrijkste maar haar boodschap, gaat het Woord zich openbaren. Wij lezen meestal niet wat er staat.

vrijdag 27 november 2009

KIJK NAAR DE VIJGENBOOM

Lucas 21
Jezus sprak tot zijn leerlingen:
'Kijk naar de vijgenboom en al de andere bomen. Als je ziet dat ze uitlopen, weet je dat de zomer in aantocht is. Zo moeten jullie ook weten, wanneer je die dingen ziet gebeuren, dat het koninkrijk van God nabij is.
Ik verzeker jullie: deze generatie zal zeker niet verdwenen zijn wanneer dit alles gebeurt.
Hemel en aarde zullen verdwijnen, maar mijn woorden zullen nooit verdwijnen.'

Wanneer wij zien dat de bomen of de natuur vrucht draagt is het Koninkrijk heel dichtbij. De boom is in het Joodse gedachtegoed het symbool van de vruchtbaarheid van de mens. Jezus sprak altijd in parabelen of beeldspraak daar het dan begrijpelijk werd voor zijn leerlingen. Dit is trouwens ook een echte Joodse traditie om zo te schrijven en te vertellen, kijk naar het O.T. De vrucht van de mens is de Liefde van de Vader die hij draagt en dient uit te breiden. Denk eens na hoe de vruchten kunnen vermeerderen of uitbreiden door hun zaad. Ga heen en vermenigvuldig u. Dit is door de kerken verkeerd begrepen en ons daadoor verkeerd geleerd. De Liefde van God moet worden uitgebreid zoals een boom zijn vruchten kan dragen en uitbreiden. Al wat in onze geest is wordt vermeerderd, ook het tegenover gestelde! Wij verstaan onder liefde vaak de liefde die dan toch weer met eigenbelangen te maken. Wanneer wij Gods Liefde doorgeven of delen is het Koninkrijk ons zeer nabij, eigenlijk zijn wij op dat moment in Zijn Koninkrijk, het is in ons. Het is zo dat wij kunnen kiezen in welk Koninkrijk wij willen vertoeven, dat van het ego of dat van God. Het gegeven wat er staat dat het in deze generatie nog zal gebeuren is mij niet helemaal duidelijk, of het moet zo’n diepe wijsheid bezitten die ik het nog niet begrijp. Het kan zijn dat Jezus bedoeld de generatie van Gods volk. Hemel en aarde zullen verdwijnen, zij zullen oplossen door de Liefde van God uit te breiden, Gods Liefde laat deze wereld met eigen gemaakte beelden, door het ego gemaakt, totaal oplossen waardoor de sluier van deze duistere illusie wordt opgetrokken. Dan kunnen wij spreken van wedergeboorte of opstanding, alles is verdwenen alleen het Woord is eeuwig. Het Woord is bij God en is God. Het Woord was eerst, voor de schepping, daarom kan het Woord of de Bijbel ook nooit geschiedenis zijn. Het Woord blijft vanuit een andere wereld tot ons komen,vanuit Gods wereld.

DIT IS DE WIL VAN HEM

Joh. 6.

Jezus sprak :

'Dit is de wil van Hem
die mij gezonden heeft:
dat Ik niemand van wie Hij mij gegeven heeft
verloren laat gaan,
maar dat Ik hen allen
laat opstaan op de laatste dag.'

De wil van de Vader!
Horen wij niet allemaal te zeggen: “U wil geschiede”? Zijn wij niet allen Gods Zonen die gezonden zijn, Zijn wil te doen opdat niemand verloren gaat?
Dat is de reden waarom wij hier in deze wereld zijn! Het is de enige reden maar zijn wij eerlijk gezegd deze reden niet een beetje vergeten?
We vinden de wereld nog zo belangrijk, niets is belangrijker dan Gods wil te doen, mens en dier lief te hebben door hen allen bij de vader te brengen door vergeving, loslaten, niemand iets aanrekenen.
Zo kunnen wij al onze broeders dieren en natuur verlossen, dat was wat Jezus ons wilde leren.
God heeft ons het vermogen en de macht gegeven onze broeders op te laten staan, zoals Jezus het ons voordeed.
Dit is niet hoogmoedig, juist het denken dat wij dit niet kunnen of mogen is hoogmoedig. Hun op laten staan, zodat het hun laatste dag in deze tijd en deze wereld is, want er is in ons een andere wereld die verborgen wordt gehouden doordat wij nog altijd teveel onze eigen wil doen, en te veel bezig zijn met onze eigen belangen, het is onwetendheid. Daarom wordt wel gezegd dat onwetendheid de grootste ‘zonde “ is.

Mat 6,14
Want als jullie de mensen hun misstappen vergeven, zal je hemelse Vader ook jullie vergeven.

Dit is diepe wijsheid en waarheid van God. Wanneer wij een ander niet kunnen vergeven zullen ook onze misstappen niet vergeven worden. Zo belangrijk en noodzakelijk is vergeven ook voor onze eigen verlossing(van het ego) Uiteindelijk vergeven wij onszelf, wij zijn de ander, omdat wij èèn zijn, hierin ligt de verlossing van de hele wereld. Gods wil is dat wij deze wereld overwinnen, door haar totaal los te laten.(vergeven)

donderdag 26 november 2009

ONVERGANKELIJKE MAJESTEIT

Rom. 1-23.
Zij hebben de Goddelijke Majesteit van de onvergankelijke God in gewisseld voor de beelden van vergankelijke mensen, vogels, lopende en kruipende dieren.

Hier kun je niet meer omheen, dat deze wereld niet van God is maar een wereld van beelden.
Dit is een heel bemoedigende tekst van Paulus. Ik vind het ook een ontroerende mooie waarheid die mij weer alle geloofwaardigheid biedt die zo broodnodig is om gelukkig te kunnen zijn in deze wereld. Een waarheid dat allèèn God, Zijn volmaaktheid en Zijn liefde bestaat dat alles èèn is, èèn Geest. Dat wij alleen God dienen lief te hebben in plaats van Hem in te wisselen voor de beelden van alles wat vergankelijk is. Al wat wij ‘zien’ zijn inderdaad alleen maar beelden, wat voor God een gruwel is als wij die liefhebben of waarde aanhechten. Dit klinkt misschien zeer radicaal maar het is gewoon een kwestie van onthechten en overgave. Laat los, wat vergeven betekent. Deze tekst van Paulus zal beslist betrekking hebben op een tekst die ik eerder aanhaalde in deze context.

Dt. 4,15
Omdat u geen gestalte heeft gezien toen de Heer u bij de Horeb uit het vuur heeft toegesproken, moet u zorgen dat u niet zondigt door beelden te maken van welke gestalte dan ook.

In het Hebreeuws heeft het woord "mens" de betekenis van wezen we zijn een geestelijk wezen. Het lichaam heeft weer de betekenis (Hebr.) van boodschap en is in dit geval dan ook het instrument dat de Heilige Geest gebruikt om ons een boodschap te brengen. Een ander lichaam brengt ons een boodschap ter genezing, daarom dienen wij te kijken naar wat voor ons is. Wij hebben een geestelijk lichaam, wat wij ‘zien’ is het eigen gemaakte beeld wat voor Christus is geplaatst. Het beeld wat wij waarnemen is iets in ons zelf wat wij (onbewust) niet willen hebben en daarom buiten ons plaatsen. Wanneer wij ons zelf goed willen leren kennen dienen wij vooral op te letten hoe wij de ander zien wat we over hen denken en zeggen en tegen hen zeggen. Het is altijd voor ons zelf bestemd, het ego wil het vergborgen houden door het buiten ons te projecteren, een ander dus ‘beschuldigen’ of veroordelen, het is nl. zijn manier om te overleven. We kunnen de ander dankbaar zijn voor het probleem wat ze bij ons brengen, zij vragen om hulp, en het is tevens ons (onwetend) ‘probleem', wat wij bij de ander hebben neergelegd. Door dit in te zien en te erkennen zal de Heilige Geest ons beiden verlossen en genezen. In de Geest zijn wij allen volmaakt, maar in deze wereld hebben wij allen dezelfde noden. De Heilige Geest is de communicatie schakel die de volmaaktheid en de noden in ons ziet. Wij hebben allemaal een en dezelfde nood die duizenden vormen aanneemt.
Het is de nood van de verzoening, wat wij waarnemen moet verzoent worden het is niet de werkelijkheid. Door het ‘probleem’ of geschenk bij de Heilige Geest te brengen zal Hij de nood van wat voor ons is en voor ons zelf oplossen en ons herstellen. Deze bereidheid of erkenning is onze grootste opdracht, het is de werkelijke betekenis van vergeven. Jezus zei het: “vergeving is de sleutel van de hemel” Jezus zegt ‘kijk’ naar wat voor je is en het zal zich aan jou openbaren. Kijken naar wat voor je is; wat het JOU wil zeggen? Het is de Heilige Geest die ons laat zien wat voor ons is, want Hij is het die de verzoening leidt.
De verzoening houdt in dat wij de vergankelijke beelden weer moeten verwisselen voor de Goddelijke Majesteit van de onvergankelijke God.

Rom.1
Hij bestaat vòòr alles en alles bestaat in Hem.
Hij is het hoofd en lichaam van de kerk.
Door Hem en voor Hem wil Hij alles met zich verzoenen.

Wat wij waarnemen dient dus ter verzoening gebracht te worden, het is niet de werkelijkheid die wij zien maar het zijn altijd onze denkbeelden die we naar buiten hebben geprojecteerd.

zondag 22 november 2009

'WAARACHTIG, IK VERZEKER U:

Joh. Evangelie

Jezus zei :
'Waarachtig, Ik verzeker u:
wie luistert naar wat Ik zeg
en Hem gelooft die mij gezonden heeft,
heeft eeuwig leven;
over hem wordt geen oordeel uitgesproken,
hij is van de dood overgegaan naar het leven.'
Want zoals de Vader de doden opwekt en levend maakt zo maakt ook de Zoon levend wie Hij wil.

Dit zijn krachtige en overduidelijke woorden van Jezus boodschap. Zijn hele boodschap stond in het teken dat wij alleen God lief moeten hebben, het geloof alleen in God, geen waarde aan beelden of waarnemeingen van deze wereld schenken, want waarde schenken is haar werkelijkheid toekennen. God heeft geen gestalte, daarom zijn de beelden die wij maken onze afgoden. De kracht en macht aan Zijn Zoon toebedeeld is voor ons allen beschikbaar, als wij maar weten en geloven wie we in werkelijkheid zijn en geloven in Hem die Jezus gezonden heeft, het geloof in Hem en in niets anders. Over hem die in Hem gelooft, de Vader, zal geen oordeel uitgesproken worden en hij is overgegaan van de dood naar Leven. Hier wordt echt een ontzagwekkende uitspraak gedaan. Het èèn zijn met de Vader, is een toestand waarin je blik op oneindig staat en je verstand op nul, of een toestand waarin je gedachteloos bent. Wanneer je bezig bent, ben je alleen bezig met datgene wat voor je is, al je aandacht eenduidig gericht, het geeft je hier in deze wereld het gevoel van het èèn zijn met het echte leven. Nu kan God ons leiden, zodra wij zelf 'niets' meer doen. Niet meer leven vanuit een ego, maar Leven vanuit de Bron. Hier in deze wereld kun je overgaan naar het echte Leven, ontwaken, opstaan uit de doden. Zolang je niet weet wie je Vader of Schepper is en dus ook nog niet weet dat je Gods Zoon bent zul je nog omkomen zegt het O.T, m.a.w. zullen wij nog steeds hier komen om te sterven. We zijn nog niet onthecht, we hebben deze wereld of het ego nog niet overwonnen.

Ps. 32,1
Gelukkig de mens van wie de ontrouw wordt vergeven, van wie de zonden worden bedekt.

Met ontrouw bedoeld God, wanneer wij de wereld lief hebben, bij God is dit het overspel. Wanneer wij de mensen enige schuld aanrekenen is dit ook ontrouw aan Hem. Hij schiep ons volmaakt, het beeld wat wij waarnemen is een eigen gemaakt beeld wat wij voor Gods Aangezicht plaatsen, ook dat is ontrouw, het is God beschuldigen van onvolmaaktheid, dat Hij onvolmaakte wezens geschapen heeft. Het is onze taak al onze broeders bij God te brengen in plaats van hen te beschuldigen, al die wij vergeven hebben kunnen zich gelukkig prijzen, zo groot en belangrijk is onze taak hier in deze wereld zijn. In dit opzicht zijn wij dienaars van God, wij dienen onze broeders en de wereld te verlossen door hen aan de Heilig Geest te geven die hen terug brengt bij de Vader. Het is dit geluk wat de mens zich dient te veroveren het geluk de ander en daardoor zichzelf te vergeven of te verlossen van de duisternis, van de sluier die over de wereld hangt.

zondag 15 november 2009

EN VELEN VAN HEN DIE SLAPEN IN HET LAND VAN DE STOF

Statenvert. 1977
Dan 12 1,3
En velen van die, die in het stof der aarde slapen, zullen ontwaken
dezen ten eeuwigen leven, en genen tot versmaadheden, en tot eeuwige afgrijzing.

NBV. Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd

KWB. En velen van hen die slapen in het land van het stof zullen ontwaken,
En velen van hen die slapen in het lan van het stof zullen ontwaken,.

Drie verschillende vertalingen aangaande het slapen. Deze zou je dan ook op verschillende manieren kunnen interpreteren. Door het Woord met het verstand te lezen in plaats van met de geest, krijg je rare denkbeelden van het Woord. Hoe velen zijn er niet van overtuigd dat er niets is na de dood en dat wij moeten wachten tot wij uit het graf worden gewekt en zullen opstaan? Het ontwaken en slapen in de Bijbel hebben hogere waarden als het verstand ons laat weten. Ontwaken uit de droom van een illusie bedoeld het Woord, het ontwaken dat wij meer zijn als een hoopje stof, dat wij geest zijn, wij zijn Gods Zoon, verborgen in dat hoopje stof, wij zijn alles wat is, bijna aan God gelijk.
De Statenvert. 1977 benaderd naar mijn inziens het dichtst de boodschap van het Woord. Velen van de gelovigen slapen nog in de stof, op die manier dat ze zich nog niet bewust zijn van het Koninkrijk in zich, en wie ze in werkelijkheid zijn, dat is nog slapen in de stof, hoe verkeerd begrepen en ons geleerd door de kerken. Het einde der tijden vind plaats in ons bewustzijn, gz. buiten ons daar is niets, dat is ook ontwaken, ontwaken uit een slaap waarin wij dromen dat deze wereld werkelijkheid is. In werkelijkheid is dit het dodenrijk waar het O.T over spreekt, hier gaan mensen dood terwijl wij eeuwig zijn. In het land wat God ons beloofd is het echte Leven, geen droom zoals in deze wereld. In deze stoffelijke wereld slapen wij werkelijk in de stof zoals geschreven staat.
God bracht Adam in een diepe slaap, nergens wordt gewag gemaakt van zijn ontwaken, wel spreekt het Woord door de gehele Bijbel heen als een centrale boodschap dat wij moeten ontwaken. Al wat wij hier meemaken zijn de visioenen uit de Bijbel, wat zijn visioenen anders dan droombeelden?
Ook bij Abraham sprak God in een visioen, hij zag het visoen van onze droomwereld waarin wij 'leven' en nog niet ontwaakt zijn.

Gen 15,1
Na deze gebeurtenissen klonk het woord van de HEER in een visioen tot Abram:

Bij zonsondergang viel Abram in een diepe slaap; hevige angst en duisternis overvielen hem. En de HEER zei tegen Abram: ‘U moet goed weten dat uw nakomelingen als vreemden zullen wonen in een land dat niet van hen is. Zij zullen hen als slaven dienen en men zal hen onderdrukken, vierhonderd jaar lang.

Het woord heeft diepe geheime betekenissen die wij niet op het eerste gezicht even kunnen begrijpen. Hier wordt even terloops een diepe geheime waarheid medegedeeld, je leest er bijna als vanzelf overheen. Het woord gaat zich openbaren door het met je hart te lezen want daar woont de wijsheid. Het visioen van Abraham en zijn diepe slaap laat hem een volk zien, een volk wat niet op zijn plaats is, wij zijn hier het vreemde volk uit het vsioen van Abraham, dit is niet ons thuis. De vierhonderd jaar in de Bijbel hebben in het Joodse gedachtegoed niet de betekenis die wij eraan verlenen. Vierhonderd jaar heeft de betekenis van bijna oneindig, totdat wij ontwaken!! Daarom is het zo belangrijk om deze wereld los te laten, wij laten een visioen los.
We vergeten God door waarde te hechten aan de beelden die wij waarnemen in deze wereld. God waarschuwt en smeekt ons bijna om geen beelden te vereren, daar wij anders Hem zouden vergeten en helemaal opgaan in een wereld van illusie beelden, want God weet dat Hij ons anders noodgedwongen moet verbannen en in een vreemd land en als slaven moeten leven en zullen sterven, (slaven van het ego) Wij dienen God alleen te beminnen, en God heeft geen gestalte, (beeld) alleen een Stem. Omdat Hij geen gestalte is mogen wij geen beelden maken (wereldbeelden) en vereren. Wij moeten enkel Hem beminnen, Hem die onze innerlijke Stem is, ons Zelf en geen (wereld) beelden. Het volgende vers van Deuternomium is hier duidelijk in.

Dt. 4 15
Omdat u geen gestalte gezien hebt toen de HEER u bij de Horeb uit het vuur heeft toegesproken, moet u zorgen dat u niet zondigt door beelden te maken van welke gestalte dan ook, of het nu de vorm van een man of een vrouw is, de vorm van een dier dat op het land leeft, de vorm van een vogel die langs de hemel vliegt, de vorm van een of ander kruipend gedierte of de vorm van een vis die in het water onder de aarde leeft.


Ps. 16
Heer, mijn enig bezit, mijn levensbeker,
U houdt mijn lot in handen.
Steeds houd ik de Heer voor ogen,
met Hem aan mijn zijde wankel ik niet.
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
mijn lichaam voelt zich veilig en beschut.
U levert mij niet over aan het "dodenrijk"
en laat uw trouwe dienaar het "graf" niet zien.
U wijst mij de weg naar het "leven":
overvloedige vreugde in uw nabijheid,
voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

In de Bijbel wordt overduidelijk geschreven wat ons te wachten staat bij het vereren van beelden; het dodenrijk, en verblijven wij er nog niet allemaal in totdat wij ontwaakt zijn? Het is de Heer of de Heilige Geest die ons naar het LEVEN leidt. Wanneer wij deze wereld losgelaten of vergeven hebben zijn wij verlost, dat is Gods verlossingsplan en niet wat onze kerken ons geleerd hebben.


Hoe minder de mens zich met de dingen van de wereld bezighoudt, hoe helderder het licht in zijn ziel is. Ook het beeld dat we van God hebben dient te verdwijnen. Inzicht en waarheid komen dan naar voren.

Meester Eckhardt



Zolang iemand zich niet heeft vrijge-
maakt van al het geschapene, is hij niet vrij om zich op het Goddelijke te richten.

Thomas a Kempis: De navolging van Christus.